Patru persoane au fost rănite, luni, într-un atac comis de către un bărbat înarmat cu o ”armă lungă”, într-un amfiteatru al Universităţii din Heidelberg, în sud-vestul Germaniei, care s-a sinucis, potrivit unor surse din cadrul poliţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Autorul ar fi tras cu o armă lungă în tmpul unui curs susţinut într-un amfiteatru al universităţii din Neuenheimer Feld, rănind în parte grav patru persoane”, a anunţat într-un comunicat Poliţia din Mannheim.

Atacatorul ”s-a sinucis după aceea”, declară un purtător de cuvânt al Poliţiei din Mannheim, Stefan Wilhelm.

Poliţia porneşte de la principiul că este vorba despre un singur atacator şi consideră că ”nu mai există o situaţie periculoasă”.

Anchetatorii ”nu au cunoşptinţă despre o scrisoare de revendicare”, iar forţele de ordine îndeamnă opinia publică să ecite speculaţii.

Potrivit postului public Südwestrundfunk (SWR), universitatea le-a cerut într-un e-mail studenţilor să nu se ducă, pentru moment, în campusul din cartierul Neuenheimer Feld.

Cu toate acestea, nu ar mai exista ”nicio ameninţare iminentă”, potrivit SWR.

În acest centru universitar situat pe malul de nord a fluviului Neckar, se află facultăţi de Ştiinţe Naturale, departamente ale Centrului Spitalicesc Universitar şi o grădină botanică.

Universitatea din d'Heidelberg, înfinţată în 1386, este cea mai veche universtate din Germania.

Această instituţie de cercetare este o universitate de stat, cu o largă gană de cursuri, de la ştiinţe umane la medicină, şi se află în Baden-Württemberg (sud-vest), între Stuttgart şi Frankfurt.

Deviza universităţii - ”Semper apertus” (”Mereu deschis”) - şi instituţia afişează o voinţă de a lucra într-un spirit de deschieere şi toleranţă.

După mai multe semestre de cursuri la distanţă, din cauza pandemiei covid-19, cursurile au fost reluate fizic în octombrie, declară AFP o cercetătoare care lucrează la universitate.

Ea precizează că se efectuau controale la intrarea în instituţie - privind certificatul sanitar.

Legislaţia germană cu privire la deţinerea armelor de foc a fost consolidată în urma a două atacuri - comise în şcoli, în oraşul Erfurt (est), în aprilie 2002, şi în oraşul Winnenden (sud-vest), în martie 2009. Armele folosite în aceste două atacuri erau înregistrate în mod oficial.

Germania are în prezent una dintre cele mai stricte legislaţii în domeniu din Europa, care prevede ca orice persoană în vârstă de peste 25 de ani să treacă un examen psihologic înainte de a cere un permis de port de armă.

În 2016, nouă persoane au fost ucise de către un bărbat cu probleme psihice, David Ali Sonboly, care a deschis focul într-un centru comercial din Munchen. Cel puţin 35 de persoane au fost rănite în acest atac, care a început într-un restaurant McDonald's şi s-a încheiat după ce autorul s-a sinucis cu un pistol de tip Glock de calibrul nouă milimetri.

Atacul de la Munchem a provocat o dezbatere aprinsă în Germania pe tema oportunităţii unei noi consolidări a legislaţiei armelor de foc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.