Justiţia franceză i-a condamnat vineri pe Claude Guéant la un an de închisoare - dintre care patru luni cu suspendare - în procesul ”sondajelor de la Élysée”, iar avocatul acestuia a anunţat că face apel, pe Patrick Buisson la doi ani de închisoare cu suspendare, pe Emmanuelle Mignon şi Pierre Giacometti la câte şase luni de închisare cu suspendare şi l-a eliberat pe Julien Vaulpré, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa a stabilit că sondaje facturate Palatului Élysée şi consiliere politică în valoare de milioane de euro, în perioada 2007-2012, de către societăţile lui Patrick Buisson şi Pierre Giacometti şi de către Institutul Ipsos au făcut obiectului unui favoritism.

Două contracte semnate de către Patrick Buisson, în vârstă de 72 de ani, consttuie de asemenea o deturnare de fonduri publice, în valoare de 14 milioane de euro, a anunţat preşedintele completului de judecată, Benjamin Blanchet.

Instanţa mai stabileşte că ”preşedinţia Republicii nu dispune de persoană juridică distinctă de stat” şi este supusă, astfel, Codului licitaţiilor, la fel ca restul administraţei.

Ea subliniază că, având în vedere lunga carieră în serviciul statului a lui Claude Guéant, acesta ”era neapărat avizat cu privire la obligaţiile” privind regulile licitaţiilor publice şi că nu ignora nici apropierea dintre fostul preşedinte Nicolas Sarkozy şi Patrick Buisson şi Pierre Giacometti.

Avocatul lui Claude Guéant a anunţat că intenţionează să facă apel împotriva acestei hotărâri.

Fostul ministru de Interne Claude Guéant, în vârstă de 77 de ani, nu a fost prezent la şedinţă şi a fost reprezentat de către avocatul său.

El a fost încarcerat, la 13 decembrie, la Închisoarea Santé, după ce justiţia a stabilită că nu va plăti la timp sume la a căror plată a fost condamnat în dosarul primelor în numerar.

O hotărâre cu privire la eliberarea sa în acest dosar urmează să fie pronunţată la 7 februarie.

Odată cu această nouă condamnare, un judecător de aplicare a pedepselor urmează să stabilească modalităţile şi o eventuală prelungire a detenţiei acestuia.

Parchetul Naţional Financiar (PNF) a cerut o însăprire a pedepsei lui Claude Guéant, apreciind că acesta ”nu respectă hotărâri ale justiţiei”.

Alţi patru foşti consilieri sau colaboratori ai lui Nicolas Sarkozy, suspectaţi de favoritism sau deturnare de fonduri publice, au fost de asemenea judecaţi în dosarul ”sondajelor”.

fostul sondator de opinie Patrick Buisson, absent la prezentarea sentinţei, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare cu privire la abuz de bunuri sociale şi la plata unei amenzi în valoare de 150.000 de euro.

Pierre Giacometti a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi în valoare de 70.000 de euro.

Fosta directoare de cabinet a lui Nicolas Sarkozy la Palatul Élysée Emmanuelle Mignon a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare, pedeapsă mult mai aspră decât plata unei amenzi în valoare de 10,000 de euro cerută de către parchet.

Fostul însărcinat cu sondaje de opinie Julien Vaulpré a fost eliberat.

Infracţiuni de favoritism sau tăinuire de favoritism, dar şi de deturnare de fonduri publice au fost reţinute de tribunal, în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy.

Condamnaţii au ”adus grav atingere autorităţii statului”, afirmă instanţa în hotărâre, citând Artcolul 5 al Constituţiei, potrvit căruia preşedntele Republicii ”asigură, prin arbitrajul său, funcţionarea regulată a puterilor publice”.

Tribunalul subliniază că, într-o perioadă de criză economică şi financiară, Palatul Élysée ar fi trebuit să fie cu atât mai atent să respecte reglementările finanţării publice.

Nicolas Sarkozy nu a fost vizat în acest dosar, apărat de munitatea prezidenţială garantată de Constituţie.

Însă el a fost somat, într-o hotărâre fără precedent, să compară ca martor la 2 noiembrie, într-o audiere pe cât de scurtă, pe atât de tensionată.

El a refuzat atunci să răspundă întrebărilor judecătorului Benjamin Blanchet, în numele ”separării puterilor” în stat, un argument ”eronat în dreptul consttuţional”, apreciază instanţa în hotărârea sa.

Apărarea a pledat că în 2007 Codul licitaţiilor publice nu se aplica la Palatul Élysée, potrivit unei”cutume” care s-a perpetuat de la generalul de Gaulle.

În timpul mandatuluilui Sarkozy au avut loc primele lictaţii organizate de preşedinţie în Republica a V-a.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.