Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a prezentat agenda în favoarea ”securităţii colective” a continentului euroopean, miercuri, într-un discurs pe care l-a susţinut în Parlamentul European (PE), la Strasbourg, simbolizând preluarea funcţiei de preşedinte al Consiliului UE, în care a anunţat că vrea să menţină un ”dialog exigent” cu Rusia, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”REÎNARMARE STRATEGICĂ”

Ameninţări ruse se acumulează la frontiera ucraineană, pe fondul unor tensiuni între Moscova, Uniunea Euroepană şi NATO, condusă de către Statele Unite.

Emmanuel Maron, care s-a adresat plenului PE la Strasbourg în calitate de preşeidnte al Consiliului UE, constată că ”Europa trebuie în sfârşit să construiască o ordne a securităţii colective pe continentul nostru”.

Este vorba despre o securitate care ”necesită o reînarmare strategică a Europei noastre, ca putere a păcii şi echilibrului”, a subliniat el, ”mai ales în dialogul nostru cu Rusia”, a adăugat şeful statului francez.

VALORI COMUNE CU RUSIA

El a evocat un dialog ”sincer, exigent, împotriva destabilizărilor, amestecurilor şi manipulării” şi a subliniat că intenţionează să se bazeze pe ”valori adoptate nu împotriva ci împreună cu Rusia în urmă cu 30 de ani”.

El a prezentat o listă a acestor valori - ”respingerea recursului la forţă, la ameninţare, la coerciţie, alegerea liberă a statelor de a participa la organizaţii, la alianţe, la aranjamente de securitate aşa cum doresc ele, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă”.

”Nouă ne revine să reafirmăm valorile şi să sancţionăm în mod eficient încălcarea” acestora, a subliniat el.

APEL

Emmanuel Macron, care a evocat aceste evoluţii viitoare, a precizat metoda pe care vrea să o folosească în vederea armonizării poziţiilor şi stabilirea poziţiilor comune.

”Acesta este motivul pentru care vom continua, împreună cu Germania, în cadrul formatului Normandia, să căutăm o soluţie politică a conflictului din Ucraina”, a declarat el.

”Susţinerea voastră ne este necesară în susţinerea eforturilor noastre. De aceea ne vom asigura că Europa îşi va face auzită vocea unică şi puternică în problema armamentului strategic, controlului armamentului convenţional, transparenţei activităţilor militare şi respectării suveranităţii tuturor statelor europene”, le-a cerut ei europarlamentarilor.

”Săptămânile următoare urmează să ne permită să finalizăm o propunere europeană care să construiască o nouă ordine a securităţii şi stabilităţii europene. Trebuie să o construim, noi, europenii, şi apoi să o împărtăşim aliaţilor noştri din cadrul NATO, iar apoi să o propnem Rusiei în vederea negocierii”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.