Vaccinurile cu ARN mesager împotriva covid-19 nu cresc riscul unor probleme cardiovasculare grave - infarct, accident cardio-vascular (AVC) sau embolie pulmonară - la persoanele în vârstă de până la 75 de ani, arată un studiu publicat marţi de Agenţia franceză a medicamentului (ANSM), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul dispozitivului de monitorizare consolidată a vaccinurilor anticovid Epi-Phare, o structură din care fac parte asigurările pe caz de boală (CNAM) şi Agenţia franceză a medicamentului (ANSM), s-a efectuat un studiu cu privire la riscul unor evenimente cardiovasculare grave - în afară de miocardită şi pericardită - în primele trei săptămâni de la vaccinarea cu un vaccin anticovid cu ARN mesager sau cu un vaccin cu adenovirus..

Acest studiu a vizat toţi adulţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 74 de ani - vaccinaţi sau nevaccinaţi - internaţi la spital în Franţa, în perioada 27 decembrie 2020-20 iulie 2021, cu un infarct acut de miocard, un accident vascular cerebral ischemic sau hemoragic sau o embolie pulmonară.

Rezultatul studiului confirmă ”siguranţa vaccinurilor cu ARN mesager - ale alianţei Pfizer-BionTech şi Moderna - ”în privinţa riscului unui eveniment cardiovascular grav la adulţi”, care ar fi putut avea loc în primele trei săptămâni de la vaccinarea cu prima doză sau cu a doua doză de vaccin.

În schimb, vaccinurile cu adenovirus - ale AstraZeneca-Oxford şi Johnson & Johnson - par ”asociate unei uşoare creşteri a riscului unui infarct al miocardului şi unei embolii pulmonare la adulţi, în primele două săptămâni după administrare”.

Aceste vaccinuri cu adenovirus sunt puţin folosite în Franţa, potrivit ANSM.

”Pentru noi este un rezultat major, care confirmă siguranţa vaccinurilor cu ARN mesager la persoane în vârstă de până la 75 de ani”, a declarat AFP epidemiologul Rosemary Dray-Spira, directoarea adjunctă a structurii Epi-Phare.

Rezultatele acestei anchete coroborează rezultate ale altor studii internaţionale în acest sens.

Un studiu recedent, asupra unor persoane în vârstă de peste 75 de ani, nu a evidenţiat o creştere a riscului cardiovascular după vaccinarea cu fiecare dintre cele două doze ale vaccnului Pfizer-BioNTech.

Alt studiu realizat de Epi-Phare asupra unor persoane cu vârsta cuprinsă între 12 şi 50 de ani, a arătat că vaccinurile Pfizer-BioNTech, dar mai ales Moderna cresc riscul miocarditei sau pericarditei în primele şapte zile după vaccinare, cel mai adesea în cazul bărbaţilor în vârstă de până la 30 de ani.

Boala covid-19 este puternic asociată, ea însăşi, unui risc de complicaţii cardiovasculare, subliniază ANSM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.