Milioane de americani s-au adăpostit luni din cauza unei furtuni de zăpadă majore în estul Statelor Unite, cu ninsoare şi gheaţă, care a provocat pene de curent şi perturbări în transportul rutier şi aerian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O furtună hibernală majoră afectează Statele Unite duminică şi luni”, a avertizat National Weather Service (NWS), anunţând că un strat de zăpadă de până la 30 de centimetri ar putea acoperi o zonă cuprinsă din Tennessee şi Georgia, în sud-est, până în Vermont şi statul New York, în nord-est, însoţită de rafale puternice de vânt şi polei.

Rafalele de vânt pot atinge forţa unui uragan pe coasta de la Oceanul Atlantic, avertizează NWS.

Mai multe state au raportat perturbări ale axelor de circulaţie duminică seara.

Mii de zboruri au fost anulate, iar o parte a autostrăzii interstatale I95 a fost închisă în North Carolina.

Autorităţile au fost avertizate cu privire la ”condiţii rutiere periculoase” şi perturbări puternice din Arkansas (sud) şi până în Maine (nord-est).

”Aer artic deja prezent în centrul şi estul Statelor Unite se va combina cu acest sistem dinamic şi vor crea un strat de 30 de centimetri de zăpadă”, potrivit NWS, care preconizează în Munţii Apalaşi ninsori abundente luni şi condiţii glaciale marţi.

Florida (sud-est), mai obişnuită cu o vreme bună inclusiv în această perioadă a anului, a fost afectată indirect de mai multe tornade de zăpadă, provocate de această furtună de iarnă şi care au provocat pagube materiale şi inundaţii în zona de coastă, duminică, potrtivit Weather Channel.

Din North Carolina şi până în Sud, inclusv în Apalaşi, geaţa şi rafale de vânt complcă situaţia.

Această alertă meteo de iarnă vizează peste 80 de milioane de oameni, porivit presei americane. Aproximativ 3.000 de zboruri interne sau internaţionale au fost anulate duminică după-amiaza, potrivit site-ului FlightAware, iar alte 4.200 înregistrau întârzieri.

STARE DE URGENŢĂ

Pene de curent au vizat până la 235.000 de oameni în sud-est, dintre care peste 150.000 în cele două Caroline, potrivit site-ului PowerOutage.us, însă curentul a fost restabilit în mai multe regiuni duminică seara, iar numărul persoanelor afectate a scăzut la 145.000.

În Georgia, alt stat dintre cele mai afectate, guvernatorul Brian Kemp a declarat vineri o stare de urgenţă, iar utilaje de deszăpezit acţionau pe drumuri. La Atlanta, unde clima este blândă, a nins.

În Virginia şi North Carolina s-a declarat, de asemenea, stare de urgenţă. Un strat de zăpadă atingea 30 de centimetri în North Carolina, potrvit postului meteo.

Poliţia din Virginia a anunţat pe Twitter mai multe accidente rutiere şi oprirea traficului pe o autostradă din sudul statului.

Guvernatorul statului North Carolina, Roy Cooper, a confirmat pe Twitter că în unele regiuni zăpada a atins 30 de centrimetri, că un ”jivraj important cauza probleme în centrul statului” şi a îndemnat populaţia să rămână la adăpost şi să evite eventuale deplasări.

Tot în acest stat, studenţii s-au speriat din cauza surpării acoperişului unei reşedinţe universitare, potrivit postului local ABC, un incident care nu s-a soldat cu răniţi.

”A fost îngrozitor”, a declarat postului o studentă de la Brevard College, Melody Ferguson. ”Încă mai tremur”.

Nord-estul Statelor Unite a fost acoperit la începutul lui ianuare de un strat de zăpadă de 30 de centmetri. Sute de automobilişti au rămas blocaţi până la 20 de ore pe o axă majoră care asigură o legătură cu Washingtonul.

Această furtună de iarnă urmează să atingă estul Canadei marţi, estimează NWS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.