YouTube este arătat cu degetul, într-o scrisoare deschisă, adresată de 80 de organizaţii care se ocupă de verificarea faptelor, pentru că nu adoptă măsuri eficiente de combatere a manipulărilor şi dezinformărilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În scrisoarea semnată de The International Fact-Checking Network, YouTube este acuzat nu doar că nu îşi bate capul cu dezinformările, ci că permite cu nonşalanţă răspândirea acestora fără a ridica un deget.

Semnatarii arată că dezinformarea online este o chestiune cât se poate de serioasă, care dezbină societăţi, afectează sistemele de sănătate publică, influenţează alegerile politice şi, în unele cazuri, rezultă chiar în pierderea de vieţi.

Grupurile conspiraţioniste înfloresc nestingherite, se arată în scrisoare, oferindu-se exemplul unui grup care a pornit în Germania, cu un canal de YouTube, după care s-a răspândit până în America de Sud.

Încurajarea boicotării vaccinării şi false metode de vindecare a cancerului sunt alte exemple concrete de informaţii false care afectează vieţile oamenilor şi sunt tolerate de platforma video deţinută de Google.

The International Fact-Checking Network propune şi patru soluţii pentru problemele YouTube: mai multă transparenţă privind dezinformarea, adăugarea de context şi sublinierea informaţiei corecte alături de clipuri, măsuri concrete împotriva recidiviştilor şi aplicarea viitoarelor strategii şi în cazul altor limbi, nu doar a limbii engleze.

Printre semnatarii scrisorii se numără şi platformă românească de verificare a faptelor, Factual.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.