Comisia parlamentară însărcinată să facă lumină cu prvire la asaltul sângeros de la Capitoliu a anunţat că citează patru reţele de socializare - Alphabet (YouTube), Meta (Facebook), Reddit şi Twitter - cu privire la rolul pe care l-au jucat în atac, în cadrul anchetei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alphabet (firma-mamă a YouTube), Meta (a Facebook), Reddit şi Twitter sunt chemate să compară prin ordonanţe.

Comisia, care are rolul să stabilească responsabilitatea lui Donald Trump şi a anturajului acestuia în luarea cu asalt a Capitoliului de către susţinători ai miliardarului, a anunţat că a trimis aceste citaţii din cauza unor ”răspunsuri insuficiente” ale celor patru grupuri la solictări de colaborare anterioare.

Două lucruri îi interesează în particular pe anchetatori, şi anume cum a contribuit difuzarea unor informaţii la acest atac şi ce măsuri - dacă este cazul - au luat aceste reţele de socializare pentru a-şi împiedica platformele să devină terenuri propice radicalizării.

”Este dezamăgitor ca după luni de muncă să nu dispunem în continuare de toate documentele şi informaţiile necesare pentrua răspunde acestor întrebări fundamentale”, deplânge preşedintele Comisiei Speciale, democratul Bennie Thompson.

YouTube, Reddit şi Meta au dezminţit acuzaţia potrivit căreia nu colaborează cu Comisia şi subliniază că au colaborat pentru a-i trimite informaţiile cerute.

”Noi avem o politcă strictă de interzicere a conţinutului care incită la violenţă sau subminează încrederea în alegeri, pe YouTube sau pe alte produse Google”, a declară AFP Alphabet, firma-mamă a Google.

”Noi am aplicat această politică îniante de 6 ianuarie şi continuăm să o facem în prezent”, dă asigurări Alphabet.

Twitter nu a dorit să răspundă AFP.

Fosta reţea preferată a lui Donald Trump interesează Comisia din cauza comunicării între abonaţi ”cu privire la planificarea şi comiterea asaltului de la Capitoliu”, care ar fi avut loc pe platformă.

Această reţea de socializare, dau asigurări anchetatorii, ar fi fost avertizată cu privire la riscul unor violenţe înante de 6 ianuarie.

YouTube este vizată din cauza unor videoclipuri pe care manifestanţi le-ar fi difuzat în direct pe platformă în timpul atacului.

”Nu putem permite ca munca noastră importantă să fie întârziată şi mai mult”, insistă Bennie Thompson, care îndeamnă reţelele de socializare să coopereze.

Este vorba despre o urgenţă, întrucât Comisia vrea să-şi publice concluziile înaintea alegerilor de la jumătatea de mandat, prevăzute în noiembrie 2022.

În cazul în care democraţii pierd controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, Comisia ar putea fi dizolvată de către republicani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.