Impunerea unor sancţiuni americane preşedintelui rus Vladimir Putin, în cazul unei agresiuni în Ucraina, ”ar depăşi limita”, denunţă joi Kremlinul, în urma prezentării unui proiect în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sancţionarea unui şef de stat este o măsură care ar depăşi limita. Ar însemna o rupere a relaţiilor”, denunţă un purtător de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Această propunere a unor senatori americani ”nu va facilita o stabilire a unei atmosfere constructive a negocierilor” ruso-occidentale în curs, săptămâna aceasta, cu privire la o dezescaladare a tensiunilor în centrul cărora se află Ucraina, avertizează el.

Senatori democraţi americani de rang înalt au prezentat miercuri un noi proiect de sancţionare care vizează să-l pedepsească pe Vladimir Putin şi să acorde un ajutor financiar Kievului, în cazul unei invazii a Ucrainei de către Rusia.

Acest proiect de lege - denumit ”Apărarea suveranităţii Ucrainei” - prevede sancţionarea preşedintelui rus Vladimir Putin, premierului rus Mihail Mişustin, a unor oficiali militari de rang înalt şi mai multor entităţi din sectorul bancar rus.

Acest proiect de sancţiuni, ”extrem de negativ” potrivit Kremlinului, a fost anunţat cu o zi înaintea unei reuniuni, la Viena, a Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), cea de a treia şi ultima secvenţă a unui intens balet diplomatic vizând să dezamorseze riscul unui război în Ucraina.

Luni, discuţii tensionate au avut loc la Geneva între adjuncţii miniştrilor american şi rus de Externe Wendy Sherman şi Serghei Riabkov.

Miercuri, NATO şi Rusia s-au întâlnit la Bruxelles în cadrul Consiliului NATO-Rusia şi au constat că au ”divergenţe” profunde privind securitatea în Europa.

”Nouă ne place să credem că, până la urmă, bunul simţ va prevala”, a declarat Dmitri Peskov, care a subliniat că Rusia ”nu a dus niciodată lipsă” şi ”nu va duce niciodată lipsă de voinţă politică de a continua un dialog”.

Rusia, acuzată de Statele Unite şi de Uniunea Europeană (UE) de faptul că pregăteşte un atac împotriva Ucrainei vecine, le-a replicat că desfăşurarea a zeci de mii de militari la frontiera ruso-ucraineană este o reacţie faţă de o prezenţă tot mai mare şi mai ostilă a NATO în ceea ce Moscova consideră drept zona sa de influenţă.

Ea dăasigurări că nu ”intenţionează” să atace Ucraina, însă cere Statelor Unite şi NATO bsă semneze tratate care să interzică orice extindere viitoare a NATO, o revendicare respinsă drept inacceotabilă de către Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.