Serviciile daneze de informaţii (PET) îşi exprimă îngrijorarea faţă de o creştere a spionajului pe teritoriul acestei ţări scandinave, într-un raport publicat joi, în contextul în care şeful spionajului militar danez se află în închisoare, acuzat de divulgare de documente confidenţiale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un anumit număr de stat străine desfăşoară în mod activ activităţi de informaţii împotriva Danemarcei, iar ameninţarea spionajului a crescut în ultimii ani”, rezumă într-un comunicat PET.

Această ameninţare cu privire la spionaj, activităţi de influenţare, hărţuire, tentative de achiziţionare ilegală de produse, tehnologie şi cunoştinţe şi, în cazuri excepţionale, de asasinat se extinde de asemenea în teritorii autonome daneze - Insulele Feroe şi Groenlanda, din cauza interesului pe care-l reprezintă Arctica.

În raport se arată că ameninţarea provine în principal de la Rusia, China şi Iran.

”China depune eforturi mari să transfere tehnologie şi cunoaştere de vârf în China”, declară cotidianului Politiken şeful contraspionajului din cadrul PET Anders Henriksen.

Potrivit lui Anders Henriksen, există o ameninţare latentă în anumite schimburi universitare.

”Anumite tipuri de cercetare care, chiar într-un stadiu foarte precoce, ar putea fi folosite în scopuri militare ar putea ridica probleme”, subliniază el.

Politiken dezvăluia la începutul verii că cel puţin 30 de cercetători din Danemarca au fost recrutaţi în cadrul programului chinez ”1000 de talente”.

Serviciile daneze de informaţii se află în centrul atenţiei.

Potrivit unei anchete a televiziunii publice daneze Danmarks Radio (DR), difuzată în mai, Statele Unite s-au folosit cel puţin pânăîn 2014 de o reţea de cabluri submarine daneze pentru a intercepta personalităţi din patru ţări - Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa -, între care şi Angela Merkel.

De asemenea, şeful serviciilor militare daneze de spionaj (FE) Lars Findsen a fostîncarcerat în urmă cu o lună cu privire la divulgări de documente confidenţiale.

Ancheta are loc cu uşile închise, iar potrivit presei locale dosarul vizează divulgări de informaţii clasficate către presa daneză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.