Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, care a avut loc miercuri la Palatul Cotroceni, că „un alt obiectiv important pe care vom continua să îl urmărim activ prin demersuri intense este deschiderea negocierilor de aderare a României la OCDE”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Constatăm că numărul, complexitatea şi interdependenţa conflictelor cresc - din vecinătatea României până în Mediterana şi dincolo de ea, pe continentul african. De aceea, România rămâne angajată alături de partenerii săi principali pe întregul continent african, prin participarea la misiuni ONU şi UE, în ţări precum Mali, Sudanul de Sud, Republica Democratică Congo, Niger sau Somalia. Vom participa, de asemenea, cu ofiţeri de stat major la misiunea UE din Mozambic, recent lansată. Am luat decizia de a participa şi la misiunea Takuba şi sprijinim activ Coaliţia Internaţională pentru Sahel. În ceea ce priveşte regiunea Indo-Pacifică, ne vom concentra în acest an şi pe dezvoltarea relaţiilor cu ţări cu care împărtăşim aceeaşi viziune din această zonă”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a vorbit şi despre continuarea demersurilor politice pentru obiectivul, aflat în stadiu avansat, de a ridica nivelul relaţiei bilaterale cu Japonia la nivel de Parteneriat Strategic, dar şi pentru a dezvolta Parteneriatul Strategic cu Republica Coreea, Parteneriatul extins cu India şi relaţiile cu Australia şi Noua Zeelandă.

„Va fi continuată politica dezvoltării relaţiilor cu statele arabe, inclusiv cu cele din Golf şi Magreb, cu accent pe dimensiunea economică. Va fi dezvoltată pe mai departe relaţia cu caracter strategic cu statul Israel, cu accent pe dimensiunea de cooperare economică, securitară şi sectorială. Un alt obiectiv important pe care vom continua să îl urmărim activ prin demersuri intense este deschiderea negocierilor de aderare a României la OCDE. Contez pe sprijinul dumneavoastră pentru atingerea acestui obiectiv. În acelaşi timp, cooperarea şi multilateralismul reînnoit rămân repere în eforturile noastre de combatere a ameninţărilor hibride, de frânare a încălzirii globale, recuperare economică verde, digitalizare incluzivă şi securitate cibernetică. În ceea ce priveşte securitatea climatică, de exemplu, vom continua extinderea şi consolidarea reţelei României de ambasade verzi, de diplomaţie climatică, create în 2021”, a mai spus şeful statului.

„În contextul actual, care implică multiple şi variate provocări la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, reiterez ataşamentul profund al ţării noastre faţă de principiile şi normele dreptului internaţional”, a adăugat Klaus Iohannis.

„România va continua să acţioneze ferm pentru combaterea şi prevenirea antisemitismului, xenofobiei, rasismului, intoleranţei, discursului instigator la ură, precum şi a terorismului. De asemenea, România a fost şi va continua să fie un puternic promotor şi susţinător al principiilor democratice, pe care le promovează în regiune şi la nivel global, accentuând necesitatea de a fi respectate drepturile omului şi de a fi realizat un dialog intern incluziv. De aceea, nu ne pot fi indiferente situaţii îngrijorătoare, precum cele din Belarus sau ultimele evoluţii din Kazahstan. Nu vom abdica de la această abordare. În egală măsură, vom continua activ demersurile pentru asigurarea la standard european a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor româneşti din vecinătate. Doamnelor şi domnilor ambasadori, vă asigur, în încheiere, de cooperarea deschisă şi onestă a României. Vă doresc mult succes în implementarea mandatului dumneavoastră şi vă urez multă sănătate şi un An Nou 2022 mai paşnic, mai bun şi mai prosper. Aceleaşi urări aş dori să le adresez şi diplomaţilor români”, a conchis şeful statului, în mesajul său către ambasadorii acreditaţi la Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.