Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi Comisiei Europene Ursula von der Leyen, dar şi membri CE, i-au adus vineri un omagiu, la Panthéon, lui Jean Monnet şi Simonei Veil, doi piloni ai construcţiei euroene, cu ocazia lansării preşedinţiei franceze a Consiliului European, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două fotografii uriaşe cu Jean Monnet, unul dintre părinţii fondatori ai Uniunii Europene (UE), şi Simone Veil, o preşedintă a Parlamentului European (PE), au fost plasate la baza faţadei monumentului parizian.

Emmanuel Macon şi Ursula von der Leyen s-au recules în faţa cavourilor lui Simone Veil, înhumată în Panthéon în 2018, după ce a murit cu un an mai înainte, şi al lui Jean Monnet, înhumat în 1988.

În urma acestei ceremonii, Emmanuel Macron şi Ursula Von der Leyen s-au întâlnirt la Palatul Élysée, unde au discutat şi au susţinut o conferinţă de presă comună.

Tradiţionala vizită de la începutul preşedinţiei semestriale a UE a început joi, cu un dineu la Palatul Élysée al membrilor CE şi Guvernului francez.

În centrul discuţiilor se află priorităţile anunţate de către Emmanuel Macron în conferinţa sa de presă privind preşedinţia franceză a UE de la 9 decembrie, de la probleme legate de migraţie şi până la un salariu minim, dar şi alte dosare fierbinţi, între care tensiunile din Ucraina şi Kazahstan, relaţiile post-Brext cu Regatul Unit sau respectarea statului de drept de către Polonia şi Ungaria.

Aproxmativ 400 de reuniuni sunt prevăzute în primele trei luni, în principal din cauza alegerilor prezidenţiale din Franţa.

Între acestea se află o vizită la Paris a preşedintelui Consiliului European Charles Michel, săptămâna viitoare, înaintea unui discurs al lui Emmanuel Macron, urmat de o dezbatere în Parlamentul Eurpean, la 19 ianuarie, iar apoi un summit informal, la 10-11 martie, într-un loc încă nestabilit în Franţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.