Simona Halep, locul 20 WTA şi cap de serie numărul 2, s-a calificat în semifinalele turneului Melbourne Summer Set, după ce a învins-o, vineri, cu scorul de 6-2, 5-7, 6-4, pe elveţianca Viktorija Golubic, locul 43 WTA. Halep a fost aproape să piardă un meci pe care l-a avut în mână, conducând cu 6-2, 4-2.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu excepţia serviciului, Halep a făcut cel mai bun set din acest an în prima parte a întâlnirii de pe Rod Laver Arena. Agresivă, precisă, cu un rever ca în zilele bune, jucătoarea română a zburdat pe teren, şi-a ţinut adversara în mişcare continuă, a alergat-o cu mingi trimise dintr-o parte în alta a terenului şi a punctat spectaculos.

Fostul lider WTA nu a putut ţine această evoluţie la cote înalte pe parcursul întregii întâlniri. De la mijlocul setului secund, când conducea cu 6-2, 4-2, Halep a început să-şi piardă atuul cu care dominase până atunci, capacitatea de a fi ofensivă şi exactă. O scădere de nivel de joc provocată de serviciul ei slab, dar şi de o adversară care, după începutul modest, s-a metamorfozat surprinzător odată cu trecerea timpului.

CITEȘTE ȘI Halep, după meciul cu Golubic: Serviciul meu a fost de rahat, trebuie să spun asta, îmi cer scuze pentru cuvânt

Golubic, 29 de ani, este o jucătoare cu un tenis frumos, tehnic, execută reverul cu o singură mână, à la Carla Suarez Navarro, şi variază cu uşurinţă loviturile. Însă jocul ei, unul fără forţă exagerată, a fost o vreme pe placul Simonei. Cu o impresie iniţială de jucătoare rigidă, Golubic părea că va fi răpusă uşor de Halep. Dar sportiva din Elveţia a ieşit subit din starea de anchilozare şi a trecut la atac când adversara ei se apropia de victorie. A simţit că Halep scapă jocul din mână şi nu a iertat-o. Precizia loviturilor elveţiencei a urcat rapid, pe măsură ce presiunea venită de pe partea cealaltă a terenului a scăzut.

Nervii şi-au făcut loc din ce în ce mai mult în psihicul ambelor jucătoare, rachetele au zburat pe teren şi jocul a căpătat accente dramatice, în decisiv. De la puncte încheiate repede la început s-a ajus la schimburi lungi, epuizante. Furia a ţinut-o în viaţă pe  Simona Halep, care, incapabilă ghemuri bune să-şi facă serviciul, a reuşit aproape miraculos să câştige.

Meciul a început cu cinci break-uri la rând, clare, aproape fără reacţie din partea jucătoarei aflate la serviciu. Primul l-a reuşit fostul lider WTA, care în ghemul următor a comis trei duble greşeli (11 în total). Tot Halep a fost prima care şi-a fructificat serviciul, la 3-2, un ghem dintr-o serie de şase câştigate la rând. Setul I a curs rapid şi i-a revenit jucătoarei române, cu 6-2, după 26 de minute. 

Sportiva elveţiană şi-a fructificat în premieră serviciul în setul al doilea, la 0-2. Cu avantajul break-ului din primul ghem, Halep a menţinut distanţa faţă de rivală până la 4-2. Golubic a jucat din ce în ce mai bine şi a reuşit să egaleze la 4, după un break în ghemul al optulea. Sportiva din Constanţa a făcut rebreak şi a servit pentru meci, rău, ca de multe ori la Melbourne, în acest an. Golubic a profitat, a egalat şi a prelungit seria de ghemuri câştigate la rând la 5, cu care a închis setul, 7-5, după o oră şi 24 de minute de la start.

În decisiv, seria break-rebreak s-a repetat de patru ori. De data aceasta, Golubic a fost jucătoarea care şi-a fructificat prima dată serviciul, la 2-2. Greu de tot, Halep a egalat la 3, a avut minge de 4-3, a ratat-o şi apoi a salvat patru mingi de break, între care un 0-40, pentru a pune din nou egalitatea pe tabelă, 4-4. La acest scor jucătoarea din Constanţa a reuşit un punct imposibil, dintr-o defensivă totală, în care a trimis de trei ori mingea peste fileu din poziţii foarte dificile, pentru a obţine un nou break, cel de 5-4. După ce a salvat două mingi de 5-5, pe propriul serviciu, Simona Halep a reuşit să obţină victoria, cu 6-4, după două ore şi 34 de minute de joc.

Halep va evolua în penultimul act cu chinezoaica Qinwen Zheng, locul 126 WTA, venită din calificări, care a trecut, în sferturi, cu scorul de  7-6 (1), 7-6 (5), de croata Ana Konjuh, locul 67 WTA.

Calificarea în semifinale este recompensată la acest turneu cu un premiu de 10.100 de dolari şi 110 puncte WTA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.