„Pond, James Pond”: China a parodiat seria cu agentul 007 şi MI6 nu a găsit momentul comic. Directorul serviciilor secrete britanice a mulţumit, cu ironie, agenţiei China Nouă pentru „publicitatea gratuită” după publicarea unui videoclip parodie a filmelor cu James Bond ducând în derizoriu alianţa Londra-Washington.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Răspunsul lui Richard Moore, directorul MI6, intervine într-un context de tensiuni între Marea Britanie şi China provocat în special de tratamentul uigurilor şi situaţia din Hong Kong. 

Într-o alocuţiune publică rară, Richard Moore a declarat la finalul lui noiembrie că „adaptarea la o lume afectată de creşterea puterii Chinei este prioritatea principală” a serviciilor sale. 

Şeful MI6 acuza Beijingul că „adună date din lumea întreagă” şi că „se foloseşte de influenţa sa” pentru „a prinde oamenii în plasa sa”. 

În răspuns, agenţia de presă oficială China Nouă a publicat marţi pe Twitter un videoclip parodie intitulat „No Time to Die Laughing”, referinţă la cel mai recent film cu agentul 007. 

Videoclipul de 4,35 minute în engleză arată doi actori chinezi care interpretează agenţi MI6: un bărbat în smoking numit „James Pond” („pond” înseamnă „iaz” în engleză) şi o colegă în costum. În acest videoclip cu râsete pe fundal şi filmat într-un castel, ce doi duc în derizoriu criticile occidentale cu privire la ameninţarea chineză. 

Cei doi agenţi falşi britanici discută de un dosar ce conţine tehnici de spionaj chinez... înainte de a înţelege că sunt de fapt cele ale aliatului lor american. James Pond denunţă criticile MI6 contra Beijingului drept „patetice”, o tactică folosită, potrivit acestuia, „pentru a obţine un buget mare anul viitor”. Într-o convorbire cu CIA, agentul „0.07” află că telefonul său a fost pus sub ascultare... de aliatul american. „A fi inamicul Americii este periculos. Dar a fi prietenul Americii este fatal”, conchide Pond. 

„Mulţumesc pentru interes (şi publicitate gratuită neaşteptată!)”, a reacţionat Richard Moore. 

Şeful MI6 a publicat de asemenea un link către discursul său din noiembrie, unde îi acuza pe agenţii chinezi „că exploatează natura deschisă” a societăţii britanice „pentru a-şi facilita operaţiunile”. 

Aceste „amabilităţi” se înscriu într-un context diplomatic tensionat. Guvernul britanic a decis în 2020 să excludă producătorul chinez Huawei din reţeaua 5G, după avertismentele americanilor cu privire la potenţialul de spionaj din partea Beijingului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.