Managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, medicul Cristian Oancea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că valul cinci al pandemiei de COVID-19, care va fi dominat de Omicron, poate aduce o imunitate de grup de 80 la sută şi că pandemia poate fi transformată într-o viroză. Oancea a afirmat însă că în România tulpina dominantă este încă Delta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Din datele pe care le avem, 40-41 la sută din populaţia eligibilă este vaccinată. Avem aproape 1.8 milioane de români care au trecut prin boală şi întrebarea e câţi au trecut neoficial prin boală. E un număr imens de infectări pe zi în Anglia, Franţa, Germania etc cu care se confruntă vestul Europei. Dacă şi la noi va fi aşa ceva, vă daţi seama că după acest val Omicron, mai mult sau mai puţin, ne vom ciocni de acest SARS-CoV-2. Important este dacă vei fi sau nu vaccinat, dacă ai sau nu comorbidităţi care să fie compensate. Raportat la perioada de incubaţie, care este foarte redusă, comparativ cu fostele tulpini, raportat la indicele mare de transmisibilitate şi rapiditatea cu care se transmite şi bineînţeles la vaccinarea care e deficitară la noi în ţară, putem să prognozăm că după acest val vom avea o imunitate de grup, asta însemnând peste 80 la sută, cum spun specialiştii epidemiologi”, a declarat Cristian Oancea, în conferinţa de presă care a avut loc la Prefectura Timiş.
 
Oancea a precizat că speră ca valul cinci de COVID-19 să fie ca un val de gripă.
 
"De aceea şi speranţa că acest val nu o să fie agresiv pe formele severe, o să fie mai mult forme uşoare-moderate, de aceea şi strategia de a înfiinţa centre de evaluare. Sperăm că după acest val să ne confruntăm cu acest SARS-CoV-2 ca şi cu gripa. Avem tratamente curative însemnând anticorpi monoclonali şi medicaţie curativă, avem şi vaccinurile, în acest moment am avea arsenalul terapeutic şi experienţa care au dat-o aceşti doi ani de zile ca să transformăm această pandemie într-o viroză. Dar e mai bine să previi decât să tratezi”, a declarat Cristian Oancea.
 
Medicul a mai precizat că în România tulpina predominantă este Delta.
 
"Încă la noi este Delta, Omicron nu a ajuns încă. Noi, cel puţin simptomatic şi modul de răspândire, în spitalul nostru avem Delta, nu avem suspiciuni că am avut Omicron, dar probabil o să avem în perioada următoare”, a declarat Cristian Oancea.
 
În judeţul Timiş a fost raportat primul caz de infectare cu Omicron, la un tânăr de 18 ani.
 
"Până la această dată, în judeţul Timiş, a fost raportat un pacient infectat cu tulpina Omicron. Acesta are 18 ani, este de sex masculin, cu istoric de călătorie în Italia, a prezentat o forma uşoară a bolii, care nu a necesitat spitalizare”, a anunţat DSP Timiş.
 
În judeţul Timiş vor funcţiona şi opt centre de evaluare, toate în cadrul unor spitale.
 
Centrele de evaluare vor fi organizate în Timişoara, la Spitalul Judeţean, la Spitalul de Boli Infecţioase, la Spitalul CFR şi la Spitalul modular de campanie al Armatei de pe stadionul CFR, iar în judeţ, la Spitalul din Lugoj, la cel din Sânnicolau Mare, la Jimbolia şi la Deta.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.