Preşedintele rus Vladimir Putin afirmă vineri că a apărat ”ferm” interesele Rusiei în 2021, un an marcat de o intensificare a tensiunilor cu Statele Unite, în mesajul adresat ruşilor de Anul Nou, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi ne-am apărat ferm şi constant interesele naţionale, securtatea ţării noastre şi a cetăţenilor noştri”, declară Putin în tradiţionala alocuţiune televizată, transmisă la 31 decembrie, la miezul nopţii, în Rusia.

Rusia are 11 fuse orare, iar provinciile cele mai răsăritene au sărbătorit deja intrarea în Anul Nou înaintea regiunii Moscovei.

Putin face aceste declaraţii la o zi după o convorbire la telefon cu miză mare cu omologul său american Joe Biden, în contextul unor tensuni puternice în centrul cărora se află Ucraina.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia de comasarea a zeci de mii de militari la frontiera ruso-ucraineană în vederea unei eventuale invazii, o acuzaţie pe care Moscova o dezminte.

În convorbirea lor, Biden l-a ameninţat joi pe Putin cu sancţiuni masive în cazul unui atac, ceea ce ar fi o ”greşeală colosală”, i-a replicat Kremlinul.

Liderul de la Kremlin, care se află la putere dn 1999, a abordat, de asemenea criza sanitară covid-19, în contextul în care Rusia este una dintre cele mai dur afectate ţări din lume, pe fondul unei vaccinări reduse.

”Această boală nedorită a costat viaţa zeci de mii de oameni”, a deplâns el, subliniind că ”principalul scop” al Guvernului său în 2022 este o ”îmbunătăţire a stării de bine şi a calităţii vieţii populaţiei”.

Agenţia naţională rusă de statistică Rosstat a raportat joi peste 87.000 de morţi din cauza covid-19 - numai în noiembre -, un ”record” în Rusia.

Potrivit Rosstat, peste 600.000 de persoane au murt din cauza covid-19 în Rusia, aproape dublu faţă de bilanţul oficial al Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.