Administraţia lui Joe Biden a cerut Curţii Supreme să intervină pentru a pune capăt unei contestate politici a imigraţei, moştenită de la Donald Trump, care constă în expulzarea solicitanţilor de azil în Mexic pe timpul examinării dosarului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul preşedintelui democrat a sesizat miercuri Înalta Curte, majoritar conservatoare, pentru ca aceasta să examineze o hotărâre a unei Curţi de Apel care a dispus, luna aceasta, menţinerea acestui program, denumit ”Remain n Mexico”/”Stay in Mexico”, implementat în 2019 de către administraţia republicană precedentă, potrvit unor documente judiciare consultate joi de AFP.

La instalarea sa la Casa Albă, în ianuarie 2021, Joe Biden a început rapid să destructureze această politică contrversată, denumită ”Protocoale de Protecţia Migranţilor” (PPM), însă un tribunal din Texas a cerut, în august, restabilirea acestora.

Statele Unite au reactivat - în parte - această politică, în acord cu Mexicul, însă au contestat hotărârea la o Curte de Apel federală, fără să obţină câştig de cauză.

Acest program ”expune migranţii unor riscuri inacceptabile” şi ”dăunează eforturilor depuse de Executiv în gestionarea imigraţiei regionale”, se arată în textul depus la Curtea Supremă.

Cel puţin 70.000 de solicitanţi de azil, majoritatea originari din America Centrală, au fost trimişi în Mexic în perioada ianuarie 2019-decembrie 2020, în cadrul acestui program - care a condus la o criză umanitară de partea mexicană a frontierei, exacerbată de pandemia covid-19, potrivit organizaţiei American Immigration Council (AIC).

Statele Unite se confruntă cu un aflux masiv de imigranţi la frontiera de sud.

Autorităţile mexicane au înregistrat anul acesta peste 190.000 - în perioada ianuarie-seprembrie -, de trei ori mai mulţi decât în 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.