Fostul preşedinte al Senatului american, în perioada 2007-2015, Harry Reid, un reprezentant emblematic al Partidului Democrat şi al scenei politice americane timp de mai multe decenii, a murit la vârsta de 82 de ani, a anunţat soţia sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A murit liniştit în această (marţi) după-amiaza”, a anunţat ea într-un comunicat, precizând că acest deces a avut loc în urma unei lupte de patru ani cu un cancer pancreatic.

Lider al majorităţii democrate în Senat în perioada 2007-2015, alesul democrat a fost o figură majoră la sfârşitul preşedinţiei lui George W. Bush şi unei mai părţi a celor două mandate ale lui Barack Obama.

Harry Reid şi-a folosit îndelungata experienţă în Congres pentru a-l ajuta pe fostul preşedinte democrat să-şi impună reforma asigurărilor de sănătate Obamacare, unul dintre cele mai importante proiecte legislative ale celor opt ani la Casa Albă.

Un orator cu un ton aşezat şi laconic, el s-a născut şi a crescut în orăşelul minier Searchlight, în Nevada (vest), într-o casă fără apă curentă.

Considerat mai conservator decât mulţi democraţi din Senat, acest mormon practicant era un opozant aprig al avortului, o poziţie din cauza cărea a intrat frecvent într-o opoziţie frontală cu unii dintre colegii săi din partid.

Un val de omagii din tabăra sa democrată a urmat anunţului decesului.

Barack Obama a postat o scrisoare pe care soţia lui Harry Reid i-a cerut să o scrie cu puţin înainte de moartea acestuia, în care fostul şef de stat îi mulţumeşte ”unui bun prieten”.

”N-aş fi devenit preşedinte fără încurajările şi susţinerea ta şi n-aş fi obţinut cea mai mare parte a ceea ce am realizat fără talentul şi hotărârea ta”, scrie Barack Obama.

Actualul preşedinte al Senatului Chuck Schumer consideră că Harry Reid ”nu a uitat niciodată de unde venea şi şi-a folosit instrinctele de boxer pentru a lupta fără frică împotriva celor care le făceau rău celor săraci şi clasei mijlocii”.

Fostul preşedinte democrat Bill Clinton, care-i evocă trecutul de boxer, apreciază că Harry Reid ”nu ocolea niciodată confruntările politice necesare, dar era convins că un compromis era vital unei democraţii care funcţionează”.

”Mulţumită legilor bune pe care le-a ghdat magistral până la ratificiare, milioane de americani trăiesc o viaţă mai bună”, subliniază Clinton.

Liderul minorităţii republicane în Senat, Mitch McConnell, apreciază că ”natura muncii mele şi a lui Harry ne-a adus frecvent în conflict, uneori intens în domeniul politic (...), (însă) nu m-am îndoit niciodată că Harry a făcut întotdeauna ceea ce considera profund şi sincer drept pentru Nevada şi pentru ţara noastră”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.