Concertul de Anul Nou, susţinut de Orchestra Filarmonicii din Viena în impunătoarea Sală de Aur de la Musikverein, va fi din nou în direct la Televiziunea Română, sâmbătă, de la ora 12.15. Muzica familiei Strauss şi a contemporanilor ei va fi dirijată de Daniel Barenboim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Celebrul şef de orchestră se va afla pentru a treia oară la pupitrul Filarmonicii vieneze pentru tradiţionalul concert de început de an, într-o relaţie de colaborare care a început în 1956, atunci când copilul minune debuta ca pianist, la vârsta de doar 14 ani. În iunie 2020, Barenboim a dirijat primul concert al vienezilor, la revenirea din carantina provocată de pandemia Covid-19.

După ediţiile de success din 2009 şi 2014 ale Concertului de Anul Nou, muzicianul de origine israeliano-argentiniană a ales pentru 2022 un program eminamente vienez, cu creaţii semnate de Johann Strauss tatăl şi fiul, dar şi compoziţii de Joseph Hellmesberger Jr., Eduard Straus sau Carl Michael Ziehrer.

Pe 1 ianuarie 2022, nu mai puţin de şase valsuri şi polci din impresionantul repertoriu al dinastiei Strauss se vor auzi în premieră la Musikverein.

Pentru că în 2022 se vor împlini 50 de ani de la Convenţia Patrimoniului Mondial Unesco, momentele de balet ce vor încânta telespectatorii din întreaga lume sunt filmate în edificii de pe Lista Patrimoniului Mondial.

În impunătorul Palat Schönbrunn, membrii Baletului de Stat vienez vor interpreta valsul „O mie şi una de nopţi" op.364 de Johann Strauss fiul, în coregrafia lui Martin Schläpfer, directorul de balet al Operei de Stat din Viena, pentru prima dată invitat la un concert de Anul Nou. Costumele sunt concepute de Arthur Arbesser, un tânăr, dar celebru designer vienez stabilit la Milano.

Un moment special va putea fi văzut în Palatul Hofburg, la arena de călărie de iarnă a Şcolii Spaniole de Echitaţie din Viena, recunoscută ca patrimoniu cultural imaterial din 2015. Aici nu va fi rândul balerinilor, ci al unor personaje cu greutate: opt superbi armăsari albi lipiţani şi călăreţii lor ne vor impresiona pe acordurile din „Nymphen Polka" op.50 de Josef Strauss.

Regizorul Michael Beyer va coordona pentru a noua oară imaginea spectacolui filmat cu 17 camere şi televizat în peste 90 de ţări de pe mapamond, cu un public estimat la aproximativ 50 de milioane de telespectatori.

În România, Concertul de Anul Nou de la Viena va fi comentat pentru TVR de muzicologul şi jurnalistul Cătălin Sava. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.