Doi colaboratori ai opozantului rus Aleksei Navalnîi au fost arestaţi marţi - inclusiv o aleasă acuzată de ”extremism”, o infracţiune pasibilă de 12 ani de închisoare -, a anunţat mişcarea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”S-a întâmplat o mare nenorocire”, scrie pe Twitter Leonid Volkov, un opozant în exil, mâna dreaptă a lui Aleksei Navalnîi, anunţând arestarea Kseniei Fadeeva, o aleasă muncipală la Tomsk, şi a lui Zahar Sarapulov, un fost conducător al organizaţiei lui Navalnîi la Irkuţk.

Ksenia Fadeeva a fost aleasă în septembrie 2020, în Parlamentul din Tomsk, un oraş din Siberia, în care Aleksei Navalnîi a fost otrăvit, în august, în acelaşi an, în toiul campaniei electorale.

Opozantul, transferat în Germania la tratament, care acuză Kremlinul şi FSB de otrăvirea sa cu o substanţă neurotoxică de tip novociok, a fost arestat la revenirea în Rusia, la începutul lui 2021, şi se află de atunci la închisoare.

Întreaga mişcare a lui Navalnîi a fost catalogată drept ”extremistă” şi a fost interzisă în iunie.

Potrivit lui Ivan Jdanov, alt apropiat al lui Aleksei Navalnîi, care s-a exilat, la rândul său, Ksenia Fadeeva este acuzată cu titlul personal de infracţiunea de ”extremism” şi de ”abuz de putere”.

Ea riscă, în cazul unui proces, până la 12 ani de închisoare.

Anul 2021 a fost marcat de o reprimare tot mai mare a criticilor regimului lui Vladimir Putin în Rusia, al cărei ultim exemplu este o hotărâre a Curţii Supreme, marţi, de a desfiinţa embelmatica organizaţie nonguvernamentală (ONG) Memorial, care denunţă crime de stat şi gardiana memoriei victimelor Gulagului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.