Statele Unite au redus la jumătate durata carantinei persoanelor infectate cu noul coronavirus şi care sunt asimptomatice, pentru a limita perturbări, mai ales în transportul aerian, provocate de o creştere a contaminărilor, care declanşează marţi restricţii în Germania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 11.500 de zboruri au fost anulate începând de vineri, în ajunul Crăciunului, iar zeci de mii de zboruri au fost amânate în acest sfârşit de an, o perioadă în care legăturile aeriene sunt de obicei mai frecvente. Numeroase companii justifică aceste măsuri prin infecţii cu varianta omicron a SARS-CoV-2 în rândul echipajelor.

Întreaga lume a fost afectată, iar aproximativ 3.000 de zboruri au fost anulate luni, iar alte 1.100 marţi, potrivit site-ului de urmărirea zborurilor FlightAware.

Pandemia covid-19 conduce la situaţii rare în aer, ca în cazul unui avion aparţinând companiei americane Delta Airlines, care a decis să întoarcă la Seattle, în nord-vestul Statelor Unite, un avion care zbura către Shanghai săptămâna trecută, din cauza unor noi restricţii sanitare impuse pe aeroport, potrivit companiei americane. Aceasta a fost criticată de autorităţile chineze.

REDUCERE ”JUSTIFICATĂ DE ŞTIINŢĂ”

Pentru a permite cât mai multor persoane să se întoarcă cât mai repede la muncă şi a evita, astfel, perspectiva unor blocaje şi penurii, autorităţile sanitare americane au autorizat reducerea de la zece la cinci zle a duratei izolării persoanelor testate pozitiv covid-19 - cu condiţa să fie asimpromatice.

Ele sunt sfătuite să poarte masca de protecţie timp de cinci zile după carantină.

Centrele de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), principala agenţie santară americană în Statele Unite, au precizat într-un comunicat că această modificare este ”justificată de ştiinţă”, potrivit căreia majoritatea infecţiilor au loc cu două zile mai înainte şi până la trei zile după apariţia simptomelor.

Durata carantinei cazurilor de contact nevaccinate este, de asemenea, redusă de la 14 la cinci zile, iar acestea sunt sfătuite, de asemenea, să poarte în mod riguros masca de protecţie în următoarele cinci zile.

Potrivit acestor recomandări, cazurile de contact vaccinate complet nu este necesar să se vaccineze.

Omicron, în pofida faptului că este mai transmisibilă, pare să cauzeze simprome mai puţin grave şi este, în prezent, varianta dominantă în Statele Unite.

Numărul de cazuri se află într-o creştere puternică în cea mai îndoliată ţară de covid-19 din lume, cu peste 800.000 de morţi din cauza noului coronavirus.

Preşedintele american Joe Biden a recunoscut luni dmineaţa că unele spitale din ţară sunt ”depăşite ca echipament şi personal”, însă le-a cerut americanilor să nu cedeze ”panicii”.

În Franţa, noi reguli de izolare a bolnavilor şi contactelor acestora urmează să fie stabilite de către Guvern ”până la sfârşitul săptămânii, după încheierea consultărilor” instanţelor ştiinţifice, a anunţat lunipremierul francez Jean Castex.

”Va fi vorba atât despre o adaptare a duratelor în funcţie de variantă şi impunerea unei constrângeri mai mici persoanelor vaccinate”, a precizat el.

Castex a implementat, de asemenea, noi măsuri - muncă la distanţă, limitarea adunărilor - din cauza unei creşteri a contaminărilor, iar pragul de 100.000 de cazuri zilnic a fost depăşit pentru prima oară sâmbătă, în ziua de Crăciun, în Franţa.

CONTACTE LIMITATE ÎN GERMANIA

În Germania, restricţiile anunţate la 21 decembrie intrăîn vigoare marţi, şi anume limitări ale contactelor, inclusiv între persoane vaccinate, la maxim zece invitaţi de Anul Nou.

În cazul nevaccinaţilor, această limită scade la maximum doi invitaţi, anunţa atunci noul cancelar Olaf Scholz.

În Suedia, un test negativ covid-19 este obligatoriu, începând de marţi, în cazul tuturor călătorilor care sosesc pe teritoriul suedez.

În China, care se pregăteşte de Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Baijing, prevăzute în perioada 4-20 februarie, şi care aplică de anul trecut o ”strategie zero covid”, oraşul Xi'an (nord) s-a angajat să impună ”cele mai stricte” măsuri în urma depistări câtorva sute de cazuri de covid-19.

Locuitorii oraşului sunt obligaţi să rămână acasă de joi şi au dreptul să iasă doar odată la trei zile pentru a se reaprovziona.

Pandemia covid-19 a ucis cel puţin 5.398.049 de oameni în lume de când Biroul OMS din China a anunţat apariţia bolii, la sfârşitul lui decembrie 2019 în această ţară, potrivit unui bilanţ stabilit luni de AFP pe baza unor surse oficiale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că acest bilanţ ar putea fi două-trei ori mai mare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.