Ministerul Justiţiei anunţă, luni, împlinirea a cinci ani de la operaţionalizarea Agenţiei Naţionale a Bunurilor Indisponibilizate, perioadă în care au fost identificate peste 5.300 de bunuri identificate şi peste 27.000 de conturi bancare, fiind pus sechestru pe aproape 200 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Justiţiei prezintă, luni, un bilanţ la împlinirea a cinci ani de la operaţionalizarea Agenţiei Naţionale a Bunurilor Indisponibilizate:  

  • peste 5.367 bunuri identificate în 1419 cereri (ANABI a primit cereri de la 42 jurisdicţii şi a trimis cereri către 74 de jurisdicţii); 

  • lansarea în anul 2020 a primei Platforme on-line pentru organizarea licitaţiilor aparţinând unei instituţii publice (total utilizatori unici: 181.996; 11,5% din afara României); 

  • 27.612 conturi bancare în administrare/evidenţă cu o valoare totală a sumelor sechestrate în cuantum de 966.808.664 lei (echivalent 195.408.502 Euro); 

  • bunuri mobile sechestrate aflate în administrare cu o valoare totală de aproximativ 4,5 milioane de Euro;  

  • primele cazuri de administrare şi valorificare de criptomonedă; 

  • 49.112 de hotărâri judecătoreşti centralizate şi analizate prin care s-a dispus confiscarea specială/confiscarea extinsă/repararea prejudiciului; 

Ministerul Justiţiei anunţă, de asemenea, implementarea recomandării 12 din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), dar şi faptul că ANABI a fost selectată ca bună practică în domeniul antifraudă la nivelul Uniunii Europene.  

De asemenea, instituţia face referire la agenda ANABI pentru perioada 2021 – 2025, care prevede operaţionalizarea şi implementarea la nivel naţional a sistemului informatic naţional de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni, dar şi Strategia naţională privind recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni.  

Prin PNRR sunt prevăzute, pentru ANABI, investiţii în infrastructură: spaţii de stocare şi sistem informatic (buget total 14 milioane Euro).  

”Rezultat preconizat: o creştere cu 50% a valorii bunurilor aflate în administrarea ANABI”, a mai transmis Ministerul Justiţiei.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.