O ridicare a sancţiunilor impuse de către Statele Unite este ”prioritatea” Iranului, a subliniat luni ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian, cu doar câteva ore înaintea unei reluări, la Viena, a celei de a opta runde de negocieri în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Delegaţiile s-au despărţit, săptămâna trecută, după mai multe zile de discuţii ”dure şi intense”, potrivit Teheranului, anunţând câteva progrese în plan tehnic.

”Azi (luni) se deschide o nouă rundă de negocieri. Problema garanţiilor şi verificării” ridicării sanţciunilor americane, în cazul în care Washingtonul revine în Acordul de la Viena din 2015, ”se află pe ordinea de zi”, a anunţat ministrul iranian, potrivit agenţiei ofciale iraniene de presă Irna.

”Cel mai important lucru pentru noi este să atingem un punct în care să putem să verificăm că petrolul iranian va putea fi vândut uşor şi fără vreo limită, că banii de pe acest petrol vor fi transferaţi în devize străine în conturi bancare iraniene şi că vom putea beneficia de toate venturile diverselor sectoare economice”, a subliniat Hossein Amir-Abdollahian.

Delegaţiile Iranului şi ţărilor membre ale Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian - Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania - urmau să se întâlnească luni seara.

Statele Unite participă la aceste negocieri în mod indirect.

Acordul de la Viena a permis o relaxare a sancţiunilor impuse Teheranului, în schimbul unei restrângeri a activităţilor nucleare iraniene şi garantării caracterului paşnic al programului nuclear iranian.

După ce a retras America din Acord, în mai 2018, Donald Trump a restabilit şi multiplicat sancţiuni vizând Teheranul, care au afectat mai multe sectoare economice iraniene, mai ales exportul de petrol.

”Îi sfătuim pe toţi participanţii la negocieri să vină la Viena cu voinţa de a obţine un acord bun”, a îndemnat un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Said Khatibzadeh, care a subliniat refuzul Teheranului de a ”pierde timp şi energie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.