Talibanii au anunţat duminică faptul că femeile care vor să călătorească la o distanţă mai lungă este necesar să fie însoţite de către un bărbat din familie şi le cer şoferilor să nu primească în vehicul femei care nu poartă ”vălul integral” - un nou semn al unei înăspriri a regimului, în pofida unor promisiuni făcute iniţial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această recomandare, publicată de către Ministerul Promovării Virtuţii şi Prevenirii Viciului, circula pe reţele de socializare.

”Femele care călătoresc mai mult de 45 de mile (72 kilometri) nu pot să facă acest traseu dacă nu sunt însoţite de către un membru apropiat al familiei”, declară AFP un purtător de cuvânt al ministerului, Sadeq Akif Muhajir, care precizează că însoţitorul este necesar să fie un bărbat.

Această directivă apare la câteva săptămâni după ce ministerul a cerut televiziunilor afgane să nu mai difuzeze ”foiletoane şi seriale lacrimogene în care apar femei” şi să pună jurnalistele să poarte ”vălul islamic” pe ecran.

Talibanii nu precizează ce înţeleg prin ”văl islamic” - dacă este vorba despre o simplă eşarfă, aşa cum poartă majoritatea femeilor afgane, sau despre un văl care să acopere mai mult.

Ei au impus, după ce au cucerit puterea, în august, mai multe restircţii femeilor şi fetelor, în pofida unor promisiuni iniţiale potrivit cărora acest regim va fi mai puţin strict decât primul lor regim (1996-2001).

Ei au obligat atunci femeile să poarte burqa. Ele nu puteau să iasă din casă decât însoţite de un bărbat şi nu aveau dreptul să muncească sau să studieze.

Autorităţile locale au acceptat, în mai multe provincii, să redeschidă şcolile fetelor, în pofda faptului că multe dintre ele nu pot merge la şcoală, în întreaga ţară.

În decembrie, un decret în numele liderului taliban cerea Guvernului să aplice drepturile femeilor, însă în decret nu apărea şi dreptul la educaţie.

Activiste speră ca eforturi ale talibanilor de a obţine o recunoaştere a comunităţii internaţionale şi de a primi din nou ajutoare indispensabile ţării, una dintre cele mai sărace din lume, îi va obliga să facă anumite concesii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.