Ted Kaczynski, supranumit ”Unabomber” şi ale cărui atentate cu colete-capcană au traumatizat America în perioada 1978-1995, a fost mutat recent de la o închisoare de maximă securitate într-o instituţie penitenciară de sănătate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ted Kaczynski, în vârstă de 79 de ani, era încarcerat la Închisoarea de maximă securitate din Florence, în Colorado - cunoscută prin faptul că a încarcerat deţinuţi celebri, ca de exemplu baronul drogurilor El Chapo -, după ce a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1998.

Autorităţile federale americane au confirmat miercuri cotidianului The Washington Post (WP), că Ted Kaczynski a fost transferat la 14 decembrie într-o instituţie penitenciară de sănătate - FMC Butner, în North Carolina -, fără să facă alte precizări cu privire la starea sănătăţii deţinutului.

Începând din 1978, timp de 18 ani, acest absolvent al Harvard a trimis 16 bombe ascunse în colete poştale unor persoane şi întreprinderi, care au ucis opt oameni şi au rănit alţi 23.

Primele ţinte au fost universitari şi companii aeriene, ceea ce i-a adus atacatorului supranumele de ”Unabomber”, de la ”University and Airline Bomber”.

În septembrie 1995, Unabomber promite să nu mai trimită bombe şi obţine de la ziarele The New York Times (NYT) şi WP să-i publice un lung manifest în care îşi exprimă ura faţă de tehnologie şi lumea modernă.

Un locutor de oe Coasta de Est, David Kaczynski, vede o asemănare, citind manifestul, cu scrieri ale fratelui său Theodore, care şi-a rupt relaţiile cu familia de ani de zile.

El alertează FBI, ceea ce conduce, în aprilie 1996, la arestarea acestuia.

Theodore Kaczynski, un matematician strălucit, a lansat o cruciadă împotriva progresului şi tehnologiei, fabricându-şi bombele într-o cabană din munţi, în Montana (nord-vest), fără apă curentă şi electricitate.

Un diagnostic de schizofrenie paranoiacă nu a împiedicat judecarea şi condamnarea acestuia, în 1998, la închisoare pe viaţă, după ce a pledat vinovat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.