Curtea Supremă ucraineană a anunţat că-l convoacă la 28 februarie, la audieri, pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în urma unei plângeri a predecesorului şi rivalului acestua Petro Poroşenko, care-l acuză de o ”inacţiune ilegală”, declară AFP o purtătoare de cuvânt a Curţii Maria Şvenko.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre o plângere depusă în august de către fostul preşedinte cu privire la un interviu al şefului statului ucrainean în care acesta îl acuza pe Poroşenko de faptul că este implicat în comerţ cu separatişti proruşi din estul ţării.

Fostul preşedinte îi reproşează actualului preşedinte că nu a prezentat public probe care să  susţină aceste acuzaţii şi cere Curţii să-l oblige pe şeful statului să facă publice probe în acest sens, potrivit unei hotărâri judiciare intermediare în acest caz, publicată în Registrul oficial.

Poroşenko, în vârstă de 56 de ani, şef al statului ucrainean în perioada 2014-2019, în prezent deputat, este citat ca suspect în mai multe anchete de corupţie, denunţate de către susţnătorii acestua drept urmăriri judiciare motivate politic.

Autorităţile au anunţat luni că Poroşenko este suspectat de ”înaltă trădare”, după ce a facilitat cumpărarea de cărbune în valoare de aproximativ 48 de milioane de euro, în perioada 2014-2015, de la întreprinderi ucrainene situate în zone separatste aflate în război cu Kievul.

Războiul cu separatiştii proruşi, susţinuţi militar şi financiar de Moscova, în pofida dezminţirilor acesteia, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi din 2014, iar orice tentativă de cooperare cu rebelii este văzută rău de o bună parte dintre ucraneni.

Petro Poroşenko, înfrânt în alegerile prezidenţiale din 2019 de către Volodimir Zelenski şi care pare hotărât să-şi ia revanşa în viitoarele alegeri, acuza marţi, într-o înregistrare video că aceste noi urmăriri penale sunt orchestrate de către succesorul său şi au ”legătură cu scăderea popularităţii” şefului statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.