Toate traseele montane din munţii Făgăraş - Iezer, Păpuşa şi Piatra Craiului sunt închise în această perioadă, anunţă salvamontiştii din judeţul Argeş, decizia fiind luată în contextul în care la Cota 2000, de pe Transfăgărăşan, stratul de zăpadă a ajuns să măsoare un metru şi jumătate şi este instabil. De altfel, pe valea Bâlea doi schiori au declanşat o avalanşă, la zeci de metri de locul prin care coborau.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În ultimele zile au fost ninsori moderate în zona montană a judeţului Argeş, ninsori care au determinat creşterea stratului de zăpadă cu aproximativ 50 de centimetri. Grosimea stratului de zăpadă de la Baza Salvamont Argeş de la Cota 2000, de pe Transfăgărăşan, măsoară 150 de centimetri. Vântul puternic din zona de creastă a dus la formarea de plăci de vânt, iar în zonele adăpostite şi pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă. Straturile de zăpadă nu au coeziune şi, în aceste condiţii, la supraîncărcări uşoare se pot declanşa avalanşe. În masivul Făgăraş, riscul de producere a avalanşelor este de grad 4 din 5. Toate traseele montane din munţii Făgăraş - Iezer, Păpuşa şi Piatra Craiului sunt închise”, informează, miercuri, Salvamont Argeş.
 
 
Salvamontiştii din Argeş le recomandă turiştilor să nu meargă singuri în drumeţie, să evite practicarea sporturilor de iarnă în afara zonelor amenajate, să se echipeze cu îmbrăcăminte adecvată sezonului rece, să aibă echipament propriu pentru salvarea din avalanşă, sondă, dispozitiv de verificat în avalanşă şi lopată de zăpadă.

Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook Avalanşe în Carpaţi, o avalanşă de dimensiuni medii a fost declanşată de doi schiori pe firul văii în apropierea staţiei de telecabină. "Trecerea acestora a declanşat avalanşa la câţiva zeci de metri de locul prin care coborau. Din fericire nu au fost acoperiţi", arată sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.