Vaccinul împotriva covid-19 Turkovac, dezvoltat de către cercetători turci, a fost autorizat ”de urgenţă” în Turcia, a anunţat miercuri ministrul turc al Sănătăţii Fahrettin Koca, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vaccinul nostru naţional împotriva covid-19 Turkovac a fost aprobat în vederea unei utilizări de urgenţă începând de azi (miercuri)”, anunţă Fahrettin Koca, precizând că acest vaccin urmează să înceapă să fie folosit în Turcia - începând de la sfârşitul săptămânii viitoare.

O cerere de aprobare de urgenţă a acestui vaccin cu virus inactiv a fost depusă în noiembre la Agenţia turcă a medicamentului (TITCK), subordonată Ministerului Sănătăţii, precizează Fahrettin Koca.

Teste clinice în faza 3 ale vaccinului au început în iunie, cu 40.800 de participanţi în Turcia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat miercuri satisfacţia faţă de acest anunţ.

El a anunţat că vrea să ”împartă” vaccinul turcesc cu celelalte ţări.

Erdogan a promis, într-un summit la care au luat parte câteva zeci de lideri africani, sâmbătă, la Istanbul, că urmează să trimită 15 miloane de doze de vaccin împotriva covid-19 în Africa.

Un membru al Consiliului Ştiinţific turc, pr Ates Kara, declara duminică agenţiei turce de presă Anadolu că vaccinul turcesc anticovid este ”foarte eficient” - în pofida faptului că nu s-a făcut public nivelul eficienţei acestuia.

”Până acum, niciuna dintre persoanele vaccinate cu Turkovac nu a făcut o formă gravă a covid-19 care să necesite o spitalizare sau o internare la terapie intensivă”, declara el.

Potrivit unor date de la Ministerul turc al Sănătăţii, 82,6% din populaţia adultă turcă a fost vaccnată cu cel puţin două doze de vaccin anticovid.

Peste 80.000 de persoane au murit în Turcia din cauza covid-19, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.