Înalta Comisie Electorală libiană (HNEC) a propus miercuri o amânare - cu o lună - a alegerilor prezidenţiale, prevăzute iniţial vineri, după ce o comisie parlamentară a conchis că este ”imposibil” ca acestea să aibă loc la 24 decembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma unei coordonări cu Parlamentul, Înalta Comisie Electorală propune o amânare a primului tur al alegerilor prezidenţiale la 24 ianuarie 2022. Parlamentul se însărcinează să adopte măsurile necesare în vederea înlăturării opreliştilor în calea procesului electoral”, anunţă într-un comunicat HNEC.

”Faza recursurilor şi apelurilor a constituit o cotitură periculoasă la adresa peocesului electroal. Ea a fost punctul în care s-au oprit toate eforturile în vederea acestui termen istoric, din consideraţii care se află în afara controlului celor care sunt însărcinaţi cu acest proces”, precizează autoritatea electroală.

Între aceste consideraţii, HNEC citează ”legislaţii electorale inadecvate în prvinţa rolului justiţiei în apeluri şi contencioase electorale”.

O comisie din Parlament însărcinată să monitorizeze alegerile prezidenţiale a anunţat miercuri că este ”imposibilă” organizarea acestui scrutin la 24 decembrie, o piedică majoră în procesul de tranziţie menit să scoată această ţară din Africa de Nord din haosul post-Gaddafi.

Concluziile acestei comisii au fost făcute publice în contextul în care o amânare a alegerilor era aşteptată de mai multe zile, în lipsa unor pregătiri adecvate şi pe fondul unor divergenţe insurmontabile între taberele rivale.

MILIŢII ÎNARMATE LA TRIPOLI

După înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi în 2001, Libia nu reuşeşte să iasă dintr-un deceniu de haos, marcat în ultimii ani de existenţa unor puteri rivale în estul şi vestul ţării.

Alegerile de la 24 decembrie ar fi finalizat un proces politic sub patronajul ONU în vederea încheierii capitolului disensiunilor şi instabilităţii.

În urma unui armistiţiu semnat în octombrie 2020 între taberele din est şi din vest, un nou Guvern de unitate a fost înfiinţat la începutul anului, în urma unui proces laborios, coordonat de ONU, în vederea gestionării tranziţiei până la alegerile de la 24 decembrie.

Însă, ”în urma consultării unor rapoarte tehnice, judiciare şi de securitate, vă informăm că este imposibil să aibă loc alegeri (prezidenţiale) la data de 24 decembrie 2021, prevăzute de legea electorală”, scrie preşedintele acestei comisii parlamentare, Al-Hadi al-Sghaye, într-un raport adresat preşedintelui Parlamentului, fără să propună o nouă dată a scrutinului.

Marţi, membri ai unor miliţii armate s-au desfăşurat la Tripoli, alimentând temeri cu privire la o reizbucnire a violenţelor în contextul în care profila o amânare a alegerilor.

Principalii candidaţi în alegerile prezidenţiale sunt fiul mai mic al lui Muammar Gaddafi Seif al-Islam, mareşalul Khalifa Haftar, cel mai puternic om din est, şi actualul premier, Abdelhamid Dbeibah, un om de afaceri.

Doi canddaţi la preşedinţie de prim-plan din vestul Libiei au efectuat marţi o vizită fără precedent la Benghazi, unde s-au întâlnit cu mareşalul Haftar, un eveniment de bun augur în peisajul politic libian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.