Sute de mii de oameni au mărşăluit duminică către palatul prezidenţial din capitala Sudanului, Khartoum, în semn de protest faţă de lovitura militară din 25 octombrie, forţele de securitate folosind gaze lacrimogene şi grenade asomatoare împotriva lor, au declarat martori pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii protestatari au reuşit să ajungă la porţile palatului, iar organizatorii protestului au chemat pe mai mulţi să se alăture unui sit-in planificat acolo, după apusul soarelui.

Reuters nu a putut verifica câţi au putut ajunge la palat. Înregistrările video în direct i-au arătat pe cei care au rămas ca fiind gazaţi puternic cu gaze lacrimogene.

Protestelw, a noua manifestaţie majoră de la lovitura de stat şi una dintre cele mai mari, a marcat incendierea, în 2018, a unei clădiri a unui partid de guvernământ, care a declanşat o revoltă populară care a dus la răsturnarea autocratului islamist Omar al-Bashir, care a condus ţara mult timp.

Protestele împotriva loviturii de stat au continuat chiar şi după reinstituirea prim-ministrului, luna trecută, manifestanţii cerând ca armata să nu se mai implice deloc în guvern în tranziţia către alegeri libere.

Demonstranţii au mărşăluit pe un drum principal care duce la palat, scandând ”oamenii sunt mai puternici şi retragerea este imposibilă”, unii năvălind pe străzile laterale pentru a evita salvele de gaze lacrimogene.

Nu au fost raportate imediat răniri sau arestări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.