Senatul american a confirmat nominalizarea lui Nicholas Burns în postul de ambasador al Statelor Unite în China, punând astfel capăt unei vacanţe diplomatice de peste un an de zile la Bejing, aflat în centrul îngrijorărilor Washingtonului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden l-a desemnat în august, însă abia joi s-a degajat o majortate în Camera superioară a Congresului în vederea confirmări în post a acestu dplomat experimentat, după ce senatorul republican Marco Rubio şi retras opoziţia faţă de această nominalizare.

Nicholas Burns - un fost ambasador în Grecia şi la NATO şi numărul trei la Departamentul de Stat în timpul preşednţiei lui George W. Bush - a catalogat China, în audieerea sa în Senat, în octombrie, drept un ”agresor” în regiune şi s-a angajat la o ”înfruntare aprigă” a Beijingului, însă şi-a exprimat speranţa unei cooperări în dosare ca modificările climatice.

Nominalizarea lui Nicholas Burns era blocată din augst de către Marco Rubio, care-l acuză de faptul că nu este ”suficient de dur” cu diplomaţia chineză.

Senatorul republican a lăsat, până la urmă, votul să se desfăşoare - şi a votat împotriva confirmării -, după ce Senatul a adoptat în unanimitate, joi, o lege care interzice importul în Statele Unite a uneilargi game de produse fabricate în Xinjiang, o regiune chineză în care Washingtonul denunţă încălcări ale drepturilor omului.

Democraţii, dar şi unii dintre republicani au subliniat că, după mai bine de un an fără ambasador, Statele Unite au nevoie de un reprezentant de rang înalt la Beijing în vederea aplicării acestei noi legi.

Nicholas Burns, un diplomat de carieră, a fost în perioada 2014-2017, un consilier al fostului secretar de Stat John Kerry. El a predat la Harvard şi a criticat în mod public politica extrenă a lui Donald Trump.

Predecesorul său în post la Beijing, Terry Branstad, a demisionat în septembrie 2020, în toiul campaniei prezidenţiale în Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.