Regatul Unit a semnat un acord de liber-schimb post-Brexit cu Australa, un compromis care urmează să-i deschisă porţile regiunii Asia-Pacific, dar care este criticat din cauza unui profit incert şi a impactului asupra mediului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest acord ”istoric”, ratificat într-o ceremonie virtuală joi, a făcut obiectul unui acord de principiu, în iunie, între premierul britanic Boris Johnson şi omologul său australian Scott Morrison, iar ”negociatorii au finalizat acum toate capitolele”, a anunţat într-un comunicat Ministerul britanic al Comerţului Internaţional.

Acesta este primul acord obţinut de Londra după ieşirea din Uniunea Europeană (UE), la 1 ianuarie, care nu este pur şi simplu o prelungire sau o adaptare a unor contracte care există deja între UE şi alte ţări.

Textul, care urmează să fie examinat în Parlamentul din Westminster, urmează să genereze ”schimburi comerciale în valoare de 10,4 miliarde de lire sterline în plus (...) prin eliminarea taxelor vamale 100% la exporturi”.

Schimburile comerciale între cele două ţări reprezintă 13,9 miliarde de lire sterline în 2020 - abia 1% din totalul schimburilor comerciale britanice.

Acordul stabileşte ”noi norme mondiale în domeniile digital şi al serviciilor, va crea noi oportunităţi de muncă şi călătorie pentru britanici şi australieni”, subliniază Guvernul britanic.

Londra se laudă cu un text ”făcut pe măsură pentru economia britanică” mai ales în domenii în care regatul este ”un lider mondial, precum tehnologia şi domeniul digital”.

Profesionişti britanici din domeniul serviciilor - mai ales arhitecţi, avocaţi sau cercetători - urmează să aibă acces la vize muncă în Australia.

”Este mai mult decât a oferit vreodată Australia vreunei ţări printr-un acord de liber-schimb”, se felicită Ministerul britanic al Comeţului Internaţional.

Acest compromis ”ne creşte şansele de a adera la Tratatul Comercial Transpacific (CPTPP)”, din care fac parte 11 ţări din America şi Asia şi care reprezintă ”8.400 de miliarde de lire sterline în PIB”.

Preşedintele organizaţiei patronale CBI Karan Bilimorian a salutat un acord ”complet şi modern” care ”deschide noi frontiere întreprinderilor britanice”.

Regatul Unit a obţinut deja acorduri cu UE - de departe primul său partener comercial -, Japonia, Noua Zeelandă sau cu ţări europene care nu fac parte din UE - Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Regatul negociază cu India şi a lansat la începutul lui octombrie negocieri în vederea unui acord de liber-schimb cu ţări arabe de la Golful Persic şi caută totodată să-şi consolideze comerţul cu Statele Unite, însă nu a reuşit să obţină, până în prezent, o promisiune de la Washington.

Boris Johnson a îndemnat la ieşirea din UE promiţând că Regatul Unit va avea un potenţial economic mai mare acţionând singur şi lăudându-şi conceptul ”Global Britain” (”Marea Britanie planetară”).

ONG-ul Greenpeace a deplâns, la rândul său, un acord cu un text ”încă nepublicat” şi care ”va avea nu doar unul dintre cele mai rele impacturi asupra climei, ci şi cu o ţară care este unul dintre principalele centre de despădurire”, ceea ce este contrar obiectivelor Londrei în lupta împotriva modificărilor climatice, care vzează neutralitatea carbonului în 2050.

În cursul negocierilor între cele două ţări, sectorul agricol britanic şi-a exprimat îngrijorarea faţă de concurenţa produselor australiene, de exemplu carnea de vită şi viţel, mai ieftine, un sector mai industrializat şi cu norme sanitare mai suple.

Textul prevede, în asigurarea agricultorilor, o limtă a importurilor în regat fără taxe vamale timp de 15 ani, prin intermediul unor cote, anunţa în iunie Guvernul britanic, care nu a prezentat vreun detaliu despre partea agricolă în comunicatul de joi.

Londra şi Canberra au anunţat că vor să-şi aprofundeze cooperarea şi în partea de securitate, aşa cum arată parteneriatul cu Statele Unite - AUKUS, care a înfuriat Parisul după anularea unui megacontract cu australienii de achiziţionare a unor submarine franceze în valoare de 55 de miliarde de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.