Asociaţia Ateliere Fără Frontiere s-a clasat pe locul III la competiţia Civil Society Prize, organizată de Comitetul Economic şi Social European (EESC), pentru implicarea în acţiuni climatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Competiţia Civil Society Prize organizată de Comitetul Economic şi Social European (EESC) a selectat Ateliere Fără Frontiere, pe locul III în topul asociaţiilor din Uniunea Europeană pentru implicarea în acţiuni climatice. Premiul a fost acordat pentru activitatea atelierului educlick, unde echipamentele IT uzate sunt colectate, recondiţionate şi donate către şcoli din medii vulnerabile. Toată activitatea atelierului reprezintă un program de inserţie socio-profesională pentru persoane vulnerabile. educlick este o platformă prin care colectăm deşeuri electrice şi electronice, recondiţionăm calculatoare uzate pe care le donăm pentru educaţia digitală în şcolile şi organizaţiile care lucrează cu comunităţi dezavantajate şi transferăm către reciclare ceea ce nu poate fi reutilizat. Calculatoarele donate au calitatea necesară folosirii lor în implementarea diferitelor proiecte educaţionale propuse, de la modernizarea laboratoarelor de informatică, la activităţi de educaţie non-formală şi alfabetizare digitală”, transmit reprezentanţii Ateliere Fără Frontiere.

Aceştia precizează că impactul pozitiv semnificativ asupra mediului provine din procesul de recondiţionare, mult mai mare decât în cazul reciclării. Fiecare laptop aruncat produce 180 de kg de dioxid de carbon în atmosferă; cantitatea este comparabilă cu CO2-ul absorbit de 9 144 de copaci sau 32 de autoturisme scoase din trafic pentru o zi.

”educlick a început acum 13 ani, iar de atunci şi până acum am donat recondiţionat şi donat 23 000 de calculatoare, care au ajuns în 2500 de şcoli şi instituţii de învăţământ din toată România, şi de care au beneficiat aproximativ 480 000 de copii. De la începutul pandemiei calculatoarele au ajuns la peste 5000 de copii, majoritatea din mediul rural, pentru acces la şcoala online”, conform Ateliere Fără Frontiere.

Acţiunile climatice premiate ale Ateliere Fără Frontiere se încadrează în noul Plan de acţiune pentru economia socială intitulat „Construirea unei economii care funcţionează pentru oameni: un plan de acţiune pentru economia socială” lansat de Comisia Europeană. Această iniţiativă are potenţialul de a extinde economia socială şi integrarea pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile în Europa, depăşind nivelul actual de 6,3% din totalul locurilor de muncă din Uniunea Europeană.

Modelul economic de dezvoltare al atelierului educlick este cel al unei întreprinderi sociale care reuşeşte să aibă un impact multiplu - de mediu, social, educaţional şi economic, şi a cărui inovaţie a clasat Asociaţia Ateliere Fără Frontiere pe primele locuri în Europa.

Cei care doresc să sprijine activitatea asociaţiei o pot face prin sponsorizări sau prin predarea de calculatoare uzate şi ale deşeurilor electrice şi electronice astfel https://www.atelierefarafrontiere.ro/muncesc

CESE a lansat aceast premiu în aprilie cu scopul de a evidenţia importanţa abordării ascendente în domeniul politicilor climatice şi necesitatea de a implica toate părţile societăţii în acest proces. Competiţia, aflată la cea de-a 12-a ediţie, premiază persoane şi organizaţii non-profit pentru “excelenţă în iniţiativele societăţii civile”. În fiecare an se alege o temă diferită, care acoperă un domeniu important al activităţii CESE.

Ateliere Fără Frontiere este o întreprindere socială de inserţie care se ocupă cu integrarea pe piaţa muncii a persoanelor ce cumulează multiple dificultăţi la angajare (şomaj de lungă durată, dizabilităţi, abandon şcolar, violenţă domestică, trafic de persoane, pedepse privative de libertate, lipsă locuinţă etc). La sfârşitul parcursului de acompaniere socio-profesională de aproximativ 2 ani din atelierului educlick, acestea sunt sprijinite să se angajeze pe piaţa convenţională a muncii sau în forme protejate, asigurând şi o perioadă de 6 luni de monitorizare post-angajare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.