Nora, spectacol tradiţional din sudul Thailandei, a fost înscris, miercuri, în Patrimoniul mondial al UNESCO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Originară din India, această formă de artă dramatică, ce combină dansul, cântecul şi naraţiunea, este practicată de secole în provinciile thailandeze din sud cu majoritate musulmană.                 

Putând să se întindă pe trei zile, reprezentaţiile povestesc în general epopeea unui prinţ local pentru a o salva pe Manora, o prinţesă pe jumătate om, pe jumătate pasăre.  

Miercuri, UNESCO a înscris oficial nora, care poate fi văzut doar în micile sate thailandeze din apropiere de frontiera cu Malaezia, în lista mondială a Patrimoniului cultural imaterial.                

„Nora este important pentru locuitorii din sud din două motive: mai întâi, este un divertisment... dansul transmite mesaje care învaţă oamenii să facă bine pentru a avea o karmă bună”, a declarat Vichien Rattanaboono, preşedintele grupului de dans din provincie. „Şi în al doilea rând, este un ceremonial al credinţelor. Manora este executată în timpul evenimentelor destinare să arate respectul pentur învăţătorii şi părinţii noştri. Ne arătăm recunoştinţa prin aceasta”, a declarat el. 

Reprezentaţiile la scară mare au încetat în ultimele 20 de luni din cauza restricţiilor legate de Covid.                

Acest dans pune în valoare „cultura comună” a provinciilor din sud thailandeze, formate din musulmani şi budişti, estimează Saman Dosormi, dansator de nora din provincia vecină Yala. 

Miercuri, şi rumba, unul dintre cele mai influente genuri ale muzicii şi dansului african, a fost inclusă în lista patrimoniului mondial al UNESCO. 

Comisia UNESCO s-a reunit săptămâna aceasta pentru a analiza circa 60 de candidaturi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.