Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunţat, miercuri, măsurile din pachetul social adoptate de Guvern, în şedinţă, referitoare la majorarea punctului de pensie şi a pensiei minime, precum şi a alocaţiilor pentru copii, dar şi introducerea indemnizaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi, care se va acorda o singură dată, în luna ianuarie, indiferent de venitul persoanei. Ministrul a precizat că toate aceste măsuri înseamnă 11 miliarde de lei impact suplimentar pentru pensii, 1,9 miliarde de lei pentru alocaţii şi 225 de milioane pentru instituirea indemnizaţiei a 13-a pentru persoanele cu dizabilităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunţat la finalul şedinţei de Guvern că s-au aprobat cele două Ordonanţe care practic implementează mare parte din pachetul social promis în programul de guvernare. 

El a arătat că prima prima Ordonanţă se referă la alocaţia de stat pentru copii, şi instituirea celei de-a 13 a indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi.

”Este o ordonanţă comună a Ministerului Muncii cu Ministerul Familiei, astfel încât, începând cu data de 1 ianuarie 2022, alocaţiile de stat epmntru copii se majorează, pentru cei cu vârste cuprinde între 0 şi 2 ani, alocaţia se majorează la 600 de lei, şi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, alocaţia se majoreazaă la 243 de lei. 

Ordonanţa instituie şi cea de-a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi, în luna ianuarie 2022. 

Potrivit Ordonanţei, pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:  

a) în valoare de 350 lei pentru persoana cu handicap grav;  

b) în valoare de 265 lei pentru persoana cu handicap accentuat;  

c) în valoare de 60 lei pentru persoana cu handicap mediu.  

Pentru copilul cu handicap indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:  

a) în valoare de 300 lei pentru copilul cu handicap grav;  

b) în valoare de 175 lei pentru copilul cu handicap accentuat;  

c) în valoare de 60 lei pentru copilul cu handicap mediu. 

O altă Ordonanţă adoptată miercuri este cea privind sistemul de pensii.

Ministrul Muncii a anunţat că pensia minimă se majorează cu 25%, de la 800 de lei urmând să ajungă la 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.442 de lei la 1586 de lei, fiind vorba de acel procent de 10% negociat la formarea noii coaliţii de guvernare. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.