Curtea Supremă britanică a respins miercuri recursul lui Christie Elan-Cane, care nu se recunoaşte în opţiunile tradiţionale ”masculin” sau ”feminin” şi care militează de 25 de ani pentru ca un ”gen X” să fie propus în paşaport, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Christie Elan-Cane, care a pierdut în martie 2020 apelul prin care cerea ca Guvernul să recunoască genul neutru pe paşapoarte, a dus cazul la cea mai înaltă jurisdicţie din Regatul Unit.

Născută femeie, ea s-a supus mai multor operaţii, inclusiv unei duble masectomii, iar apoi unei histerectomii şi se identifică drept o persoană ”fără gen”.

Christie Elan-Cane subliniază că procesul cererii unui paşaport în Regatul Unit - care obligă oamenii să spună dacă sunt bărbaţi sau femei - încalcă dreptul la respectarea vieţii private, garantat de către Convenţia europeanăa drepturilor omului.

Recursul său a fost respins ”în unanimitate” de către Curtea Supremă, anunţă preşedintele instanţei, Robert Reed.

Robert Reed subliniază că nu există nicio hotărâre a Curţii Europene a Drepturolor Omului (CEDO) care să stabilească vreo obligaţie de a recunoaştere a vreunei categorii de gen alta decât masculin sau feminin şi niciuna care să impună autorităţilor să emită paşapoarte fără să se indice sexul.

Preşedintele Curţii insistă asupra necesităţii ”menţinerii unei abordări coerente la scara Guvernului şi sistemului juridic”, care recunosc, până în prezent, doar genurile feminin şi  masculin.

”Am marele regret să trebuiască să vă informez că nu s-a făcut dreptate azi. Cazul merge acum la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg”, în Franţa, a reacţionat într-un mesaj postat pe Twitter Christie Elan-Cane.

Cel puţin 12 ţări - inclusiv Statele Unite, Canada, Germania şi Argentina, dar şi  India sau pakistanul - propun opţiunea ”X” sau ”altul” în paşapoartele lor, potrivit organizaţiei Employers Network for Equality and Inclusion, cu sediul la Londra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.