Presiunea creşte asupra anturajului lui Donald Trump, după ce aleşi americani au recomandat proceduri penale împotriva fostului şef de cabinet al miliardarului republican, Mark Meadows, care refuză să coopereze în ancheta parlamentară cu privire la asaltul de la Capitoliu, la 6 ainuarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această Comisie Specială, înfiinţată în vederea înţelegerii rolului jucat de către fostul preşedinte american şi anturajul acestuia în atacul sângeros în Congresul american, s-a pronunţat prin vot, în unanimitate, luni, cu puţin înainte de ora locală 20.00 (marţi, 2.00, ora României), în favoarea unor peroceduri penale împortriva fostului ”chief of staff” al lui Trump.

Mark Meadows, în vârstă de 62 de ani, unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai furtunosului preşedinte în momentul în care mii de susţinători ai acestuia au luat cu asalt Capitoliul cu scopul de a bloca certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie, se află în centrul atenţiei.

El a furnizat mii de pagini de documente oficiale, e-mailuri şi SMS-uri anchetatorilor, însă refuză, cu orice preţ, să fie audiat în Comisie.

Mark Meadows riscă să fie anchetat penal din cauză că încearcă, prin tăcerea sa, ”să obstrucţioneze o anchetă a Congresului”.

”SMS-urile şi e-mailurile lui Mark Meadows relevă implicarea sa profundă în pregătirea atacului de la 6 ianuarie”, a acuzat luni seara Jamie Raskin.

În cadrul votului, reprezentanta democrată Liz Cheney a dezvăluit mesaje trimise la 6 ianuarie lui Mark Meadows de către Donald Trump Jr., fiul fostului preşedinte, şi de către personalităţi de la postul conservator Fox News, prin care-l îndemnau să-i ceară preşedintelui să ia cuvântul pentru a-şi face susţinătorii să dea înapoi în timp ce pregăteau asaltul la Congres.

Această Comisie recomandă urmăriri penale ”pentru că nu a vrut să răspundă despre ceea ce ştia despre un atac brutal împotriva democraţiei noastre”, a anunţat Bennie Thompson, preşedintele democrat al Comisiei Speciale.

Recomandarea acestor nouă aleşi urmează să fie adoptată marţi în Camera Reprezentanţilor, iar apoi transmisă Departamentului Justiţiei.

Departamentul ia decizia finală cu privire la o inculpare a lui Mark Meadows, un fost oficial de rang înalt la Casa Albă, reputat ca discret, care riscă o pedeapsă cu închsoarea.

Avocatul său a denunţat anterior o procedură ”nedreaptă” şi ”nebunească” şi a dat în judecată Comisia - supranumită ”6 ianuarie”, data asaltului de la Capitoliu.

Acest grup de aleşi îşi multiplică citaţiile şi ameninţările cu inculparea în rândul anturajulu lui Donald Trump, cu scopul de astânge, puţin câte puţin laţul în jurul fostului preşedinte.

Sulfurosul Steve Bannon, unul dintre artizanii victoriei lui Trump în 2016, care a boicotat şi el Comisia, a fost incupat din acelaşi motiv.

Donald Trump, grijuliu să îndepărteze această ameninţare, le-a ordonat celor loiali lui să strângă rândurile.

Alesul democrat Adam Schiff, un membru al Comisiei, avertizează într-un comunicat că, în cazul în care şi alţi martori vor să nu răspundă convocării Comisiei Speciale, ar putea ”risca închisoarea”.

Comisia înaintează în marş forţat, cu obiectivul de a-şi publica concluziile înaintea alegerilor de la jumătate de mandat, în noiembrie 2022, când republicanii ar putea să preia controlul în Camera Reprezentanţilor şi să-i ”îngroape” activitatea.

Susţinătorii fostului şef al statului se străduiesc, din contră, să minimalizeze acest atac şi denunţă ancheta parlamentară drept o ”vânătoare de vrăjitoare”, una dintre expresiile preferate ale lui Trump.

În paralel cu aceste bătălii pe dealul Capitoliului, Comisia ”6 ianuarie” a obţinut o victorie importantă săptămâna trecută, după ce o Cuite de Apel a stabilit că Donad Trump nu poate săinvoce privilegii prezidenţiale cu scopul de a bloca trimiterea către anchetă a comunicărilor interne ale Casei Albe.

Miliardarul mai are câteva zile la dispoziţie să formuleze un recurs la Curtea Supremă împotriva acestei hotărâri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.