Klaus Iohannis a participat, luni, la videoconferinţa cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi un grup de lideri europeni, în pregătirea Summitului Parteneriatului Estic şi Consiliului European din 15-16 decembrie, a transmis Administraţia Prezidenţială. Printre subiectele abordate se numără măsurile pentru gestionarea pandemiei şi încurajarea campaniei de vaccinarea la nivel european, preţurile la energie, securitatea şi apărarea UE, aspectele externe ale migraţiei şi, respectiv, relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe situaţia de la graniţele cu Ucraina şi cu Belarus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Principalele subiecte abordate în cadrul videoconferinţei au vizat temele aflate pe agenda Consiliului European, respectiv coordonarea europeană în contextul pandemiei de COVID-19, gestionarea situaţiilor de criză şi rezilienţa la acestea, preţurile la energie, securitatea şi apărarea Uniunii Europene, aspectele externe ale migraţiei şi, respectiv, relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe situaţia de la graniţele cu Ucraina şi cu Belarus. În cadrul intervenţiei sale, Preşedintele României s-a pronunţat pentru continuarea coordonării strânse a statelor membre UE, bazate pe date ştiinţifice, inclusiv în ceea ce priveşte noua variantă a virusului SARS-CoV-2. Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat progresele care se fac pentru adaptarea vaccinurilor şi accesul rapid al statelor membre la acestea”, arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte creşterea semnificativă a preţurilor la energie din ultima perioadă, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea ca acest subiect să rămână prioritar pe agenda instituţiilor europene şi s-a pronunţat pentru o analiză atentă a funcţionării pieţei interne de energie, astfel încât să fie evitate distorsionări ale acesteia, conform sursei citate.

Preşedintele Klaus Iohannis a reamintit, totodată, necesitatea găsirii de soluţii pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi a evidenţiat importanţa corelării acestei discuţii cu obiectivele Uniunii în materie de schimbări climatice.

Şeful statului a reiterat susţinerea ţării noastre pentru energia nucleară şi gazul natural, ca opţiuni pentru o tranziţie energetică accesibilă, inclusiv în contextul pregătirii unor noi propuneri legislative ale Comisiei Europene.

Referitor la securitate şi apărare, Klaus Iohannis a accentuat ideea consolidării rolului Uniunii Europene în domeniul securităţii şi apărării, în strânsă cooperare şi complementaritate cu NATO, prin consolidarea relaţiei transatlantice, mai transmite Administraţia Prezidenţialp.

În context, preşedintele Iohannis a evocat convorbirea avută recent cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, în format B9 şi a evidenţiat importanţa coordonării şi a unităţii atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi în cadrul NATO faţă de acţiunile Rusiei din Vecinătatea Estică.

„În cadrul discuţiilor legate de pregătirile Summitului Parteneriatului Estic (PaE), Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie ca Uniunea Europeană să aibă un nivel de ambiţie ridicat prin Declaraţia comună ce ar urma să fie adoptată cu acest prilej, care să conţină o viziune strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului. Totodată, Preşedintele României a reiterat necesitatea sprijinirii de către Uniunea Europeană a partenerilor care îşi doresc şi se află angajaţi ferm pe calea reformelor, precum Republica Moldova, a cărei conducere este orientată spre reformă şi un angajament european puternic”, conchide sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.