Uniunea Europeană (UE) urmează să adopte luni un pachet de sancţiuni ”substanţiale” ţintite care vizează persoane şi entităţi, pentru a răspunde astfel unor acţiuni destabilizatoare în Europa şi Africa ale societăţii militare private ruseşti Wagner, declară vineri surse diplomatice AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii de Externe din UE urmează să aprobe aceste sancţiuni ţintite - interdicţii privind emiterea de vize şi blocarea actvelor în Uniune - vizând persoane şi entităţi care au legături cu grupul Wagner, în cadrul unei reuniuni a acestora prevăzută luni la Bruxelles.

Această decizie, luată prin consens în cadrul ultimei reuniuni, la 15 noiembrie, urmează să fie publicată apoi în Jurnalul Oficial.

”Mai mult decât numărul, ceea ce este important în acest pachet de sancţiuni sunt numele şi activităţile persoanelor vizate”, a subliniat un diplomat european.

Este vorba despre un ”răspuns global faţă de acţiunile ţării (Rusia) care adăposteşte Wagner”, declară alt diplomat european.

”Wagner este o societate militară privată rusă, folosită în destabilizarea securităţii Europei şi unor ţări terţe din vecinătatea sa, şi anume în Africa”, adaugă acesta.

Sancţiunile vizează ”foarte multe acţiuni ilegale” desfăşurate de către această societate în Europa şi în Africa.

”Mai multe regimuri de sancţiuni UE sunt folosite în acţiuni în teatrele în care este implantată societatea”, subliniază diplomatul citat.

Societatea Wagner este semnalată în 23 de ţări din Africa subsahariană, în care este prezentă Rusia, inclusiv în Mali şi Republica Centrafricană, însă ea intervine şi în Libia, Siria şi Ucraina, potrivit unei surse europene.

Miniştrii urmează, de asemenea, să aprobe tot luni un cadru juridic care să le permită ”să-i sancţioneze pe cei care vor obstrucţiona tranziţia în Mali”, precizează unul dintre diplomaţii europeni citaţi.

Comunitatea Economică a Statelor Africa de Vest (CEDEAO) a impus, la 7 noiembrie, sancţiuni individuale membrilor juntei din Mali, din cauza unor întârzieri în organizarea unor alegeri care urmează să readucă la putere civili, în urma dublului puci din august 2020 şi mai 2021.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian anunţa la 15 noiembrie că pachetul de sancţiuni UE vizează atât ”membrii societăţii Wagner, cât şi societăţile care lucrează în mod direct cu ea”.

Franţa a avertizat Moscova că o desfăşurare a unor mercenari ruşi în fâşia sahelo-sahariană este ”inacceptabilă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.