Procurorul statului New York Letitia James vrea să-l audieze pe fostul preşedinte Donald Trump în ancheta cu privire la o presupusă fraudă fiscală a grupului Trump Organization, potrivit The Washigton Post (WP), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor surse apropiate dosarului citate de cotidianul american, Letitia James i-a cerut celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite să vină să depună depoziţie în biroul său, la New York, la 7 ianuarie, în cadrul unei anchete în dreptul civil cu privire la presupuse infracţiuni financiare ale societăţii Trump Organization.

Letitia James, care candidează la postul de guvernator al statului New York, a anunţat că vrea ”să-şi continue activitatea” ca procuror al statului New York şi că vizează să fie ”realeasă” în acest post foarte politic, într-un scurt comunicat în care nu citează dosarul Trump.

”Multe anchete şi cazuri sunt în curs şi intenţionez să termin această treabă. Candidez să fiu realeasă pentru a termina treaba pentru care m-au ales newyorkezii”, anunţă democrata, care vrea să-i succeadă fostului guvernator Andrew Cuomo, care a demisionat în această vară în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală.

Din punct de vedere juridic, Letitia James nu poate candida în acelaşi timp la ambele posturi.

Ancheta în dreptul civil împotriva Trump Organization este condusă de către Letitia James şi de către adjunctul său în Manhattan, foarte mediatizatul Cyrus Vance, la rândul său un ales democrat.

Vance urmează să plece din post la 31 decembrie, după ce a fost timp de zece ani procuror la New York.

La 1 iulie, Allen Weisselberg, directorul financiar al Trump Organization şi unul dintre cei mai loiali oameni ai lui Donald Trump, a pledat nevinovat de fraudă fiscală la un tribunal din Manhattan.

Allen Weisselberg este acuzat de faptul că a ascuns în mod deliberat fiscului, în perioada 2005-2021, beneficii în natură în valoare de aproximativ 1,7 milioane de dolari pe care le-a primit de la Trump Organization, şi nu ar fi plătit, astfel, impozite federale şi locale în valoare de aproape un milion de dolari.

El este acuzat de faptul că a declarat în mod mincinos că nu este rezident al oraşului New York cu scopul de a evita plata acestor impozite.

Trump Organization este acuzată de faptul că l-a ajutat să ascundă aceste beneficii.

Potrvit unor surse citate de The Washington Post, Letitia James se întreabă care este amploarea fraudei, care s-ar fi ”propagat în Trump Organization”.

Fostul preşedinte republican - care nu este acuzat personal în această anchetă - a denunţat în iulie o ”inculpare” politică şi o ”vânătoare de vrăjitoare”.

În cazul în care el refuză să fie audiat, Letitia James ar putea, potrivit WP, să-l oblige să compară în justiţie pentru ca să depună depoziţie.

Acest lucru s-a întâmplat în octombrie 2020, când Eric Trump, unul dintre fiii lui Donald Trump care este unul dntre conducătorii Trump Organization, a fost obligat să depună mărturie în aceeaşi anchetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.