Parlamentarii USR Oana Cambera şi Dragoş Popescu au depus, miercuri, un proiect de modificare şi completare a Legii privind calitatea aerului, care conţine măsuri importante pentru reducerea poluării atmosferice în oraşe. Propunerea legislativă vine în contextul în care 29.000 de români mor anual prematur din cauze asociate poluării. În plus, România se confruntă cu şase proceduri de infringement privind calitatea aerului, iar costurile sociale asociate poluării sunt printre cele mai mari în Europa: 1.800 euro/cap de locuitor/an în medie şi 3.004 euro/cap de locuitor/an în cazul Bucureştiului, mai arată USR, într-un comunicat de presă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„România are o problemă sistemică în ceea ce priveşte monitorizarea calităţii aerului. Reţeaua Naţională pentru Monitorizarea Calităţii Aerului (RNMCA) include un număr insuficient de puncte de măsurare, echipamentele sunt vechi, iar datele care se colectează nu asigură o informare eficientă a cetăţenilor şi nu pot fundamenta politici publice eficiente pentru combaterea poluării. Ca prim pas pentru monitorizarea poluării atmosferice în oraşe, proiectul USR reglementează utilizarea datelor provenite de la senzori şi sisteme de senzori pentru măsurători informative”, arată comunicatul de presă al USR.

„Deşi în România există senzori care transmit date privind poluanţii atmosferici, aceştia nu sunt utilizaţi în elaborarea unor politici publice. Proiectul de lege vine să stabilească şi să reglementeze criterii pentru aceste reţele, pentru ca datele să fie o sursă de informaţie pentru cetăţeni şi baza unor politici publice eficiente în domeniu. Această măsură va fi completată de responsabilităţi crescute pentru primăriile oraşelor în privinţa informării cetăţenilor, pentru a conştientiza importanţa calităţii aerului”, a declarat senatorul USR Dragoş Popescu, iniţiator al proiectului.

De asemenea, proiectul de lege, care modifică şi completează Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului, propune crearea unui Sistem Naţional pentru Calitatea Aerului, care să asigure o monitorizare reală şi eficientă a calităţii aerului, dar şi transparenţa deciziilor şi acces liber al oricărui factor interesat la datele din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului.  

Propunerea legislativă a USR vizează şi transparentizarea datelor provenite de la poluatorii industriali. Conform propunerii, aceştia vor trebui să facă publice datele provenite din procesul de automonitorizare şi să le transmită în timp real pe site-ul propriu şi către Garda de Mediu.

O altă problemă abordată de iniţiativa USR o reprezintă poluanţii nereglementaţi, cum sunt hidrogenul sulfurat, negrul de fum, amoniacul sau formaldehida.

„Avem poluanţi ce nu sunt cuprinşi în legislaţia pentru calitatea aerului şi care contribuie semnificativ la apariţia unor probleme grave de sănătate, precum boli pulmonare, atac cerebral, boli alergice, cancer. Există studii care ne arată inclusiv că incidenţa cazurilor de COVID-19 este mai ridicată în zonele unde nivelul de poluare este ridicat. În acest context, am considerat necesară includerea şi definirea acestor poluanţi ce apar în activităţi sau zone specifice, precum şi introducerea monitorizării PM 1.0, particule ultrafine în suspensie care pătrund foarte rapid în fluxul sanguin şi au efecte grave asupra sănătăţii”, a afirmat deputata USR de Ilfov Oana Cambera, co-iniţiatoare a proiectului.

Proiectul de lege propune şi acordarea Gărzii Naţionale de Mediu de atribuţii privind măsurarea calităţii aerului, în scopul eficientizării intervenţiilor în teren care necesită analiza rapidă a factorului poluant.

Conform sursei citate, iniţiativa USR, susţinută şi de parlamentari de la alte partide, este rezultatul unei serii de consultări cu autorităţi, societate civilă, experţi şi cercetători în domeniul calităţii aerului. Propunerea face parte dintr-un pachet de propuneri legislative reunite sub umbrela programului USR „Reforma pentru Aer”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.