Premierul britanic Boris Johnson a anunţat miercuri deschiderea unei anchete şi a prezentat scuze ”fără rezerve”, în urma difuzării unei înregistrări video în care colaboratori de-ai săi glumesc pe tema unei presupuse petreceri de Crăciun, anul trecut, în sediul Guvernului, în dispreţul reglementărilor împotriva covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prezint scuzele mele, fără rezerve, pentru impresia” pe care o dă acest scandal, a declarat el în cursul unei şedinţe săptămânale de interpelări, în Parlament, la o zi după publicarea acestei înregistrări video.

În înregistrare apar unii dintre principalii săi colaboratori de pe Downing Street care fac glume pe seama celui mai bun răspuns de dat presei în urma acestei petreceri.

Boris Johnson, care s-a declarat ”furios” în urma publicării acestei înregitrări, a reafirmat că i s-au dat ”asigurări” în mai multe rânduri, după izbucnirea acestui scandal, că ”nu a existat vreo petrecere” şi că nu s-a încălcat ”nicio regulă”.

El a anunţat deschiderea unei anchete interne.

”Este evident că, dacă s-au încălcat reguli, va avea loc o acţiune disciplinară”, a ameninţat el.

În această înregistrare, obţinută de către postul ITV News, apar Allegra Stratton, ataşata sa de presă de la acea vreme, conslierul Ed Oldfied şi alt colaborator, care glumesc pe seama unei ”petreceri imaginare”, în timpul pregătirii unei conferine de presă la 22 decembrie, când adunările erau interzise.

Niciun jurnalist nu era prezent în acel moment.

Potrivit acestor imagini, Allegra Stratton răspunde unor întrebări despre o petrecere de Crăciun în sediul Guvernului, pe Downing Street, cu o vinere mai înainte, când o presupusă reuniune, care încălca reglementările sanitare, ar fi avut loc.

”Această petrecere imaginară era o reunune de afaceri fără distanţare socială”, spune ea în glumă, între alte declaraţii ironice, evocând ”brânză şi vin”.

La acea vreme, în Londra erau în vigoare restricţii stricte din cauza crizei sanitare, iar reuniunile în interior a două sau mai multe persoane erau interzise.

Downing Street a insistat asupra faptului că ”nu a existat vreo petrecere de Crăciun. Reglementările împotriva covid-19 au fost respectate întotdeauna”.

Liderul Partdului Laburist, aflat în opoziţie, Keir Starmer, a condamnat Guvernul din cauza comportamentului său ”ruşinos”.

”Oamenii din ţară respectau consemnele şi erau despărţiţi de cei dragi. Au dreptul să se aştepte ca Guvernul să facă la fel”, a denunţat el într-un mesaj postat pe Twitter.

”A minţi şi a glumi pe seama acestor minciuni este ruşinos. Avem un premier care s-a dstanţat social de adevăr”, a atacat el.

Liderul Partidului Naţional Scoţian Ian Blackford a apreciat că premierul nu mai este demn de încredere şi i-a cerut să demisioneze.

”Guvernul îşi încalcă propriile reguli (anti)covid şi apoi glumeşte într-o înregistrare pe acest subect”, a acuzat Ian Blackford în emisiunea de televiziune STV News.

”Într-adevăr, nu este acceptabil şi trebuie să spun, din nefericire, în pe baza acestui comportament (...) că ar trebui să plece şi că ar trebui să plece acum”, a denunţat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.