Sabia purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat în 1799 şi cinci arme de foc care i-au aparţinut împăratului francez mort acum 200 de ani au fost vândute la licitaţie în Statele Unite pentru mai mult de 2,8 milioane de dolari, a anunţat marţi o societate specializată, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest lot, compus dintr-o sabie şi cinci pistoale ornamentate, a fost vândut pe 3 decembrie de casa Rock Island Auction Company, în Illinois, unui cumpărător prin telefon care a dorit să rămână anonim, a indicat pentru AFP preşedintele societăţii Kevin Hogan.

Lotul a fost estimat între 1,4 şi 3,5 milioane de dolari. „Cumpărătorul duce acasă o piesă istorică foarte rară”, a spus Hogan.  

Sabia, însoţită de teacă,  piesa centrală a colecţiei, a fost realizată în atelierele de la Versailles ale armurierului Nicolas-Noël Boutet şi a fost purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 9 noiembrie 1799, potrivit Rock Island Auction Company, care se consideră „principala casă de vânzări de arme de foc, arme albe şi material militar de colecţie”. 

Încoronat împărat la 2 decembrie 1804, Napoleon Bonaparte a oferit sabia generalului Jean-Andoche Junot. După moartea sa, arma s-a aflat la un muzeu din Londra, apoi la un colecţionat american. 

Casa de licitaţii a amintit că în 2007, „sabia purtată de primul consul Bonaparte în bătălia de la Marengo (contra trupelor austriece în iunie 1800 în Piemont în Italia) a fost vândută la licitaţie pentru 6,5 milioane de dolari”. 

Franţa a celebrat în primăvară bicentenarul morţii lui Napoleon Bonaparte pe 5 mai 1821, preşedintele Emmanuel Macron creionând un portret „în clar-obscur” al acestei figuri centrale a Istoriei Franţei şi Europei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.