Agenţiile de reglementare din sectorul sănătăţii al Uniunii Europene recommandă administrarea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19, atât în privinţa dozelor iniţiale cât şi al rapelurilor, în timp ce numărul infecţiilor este în creştere înainte de Crăciun, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dovezile sugerează că o combinare de vaccinuri cu vectori virali şi vaccinuri ARNm produce niveluri bune de anticorpi împotriva coronavirusului care cauzează Covid-19, au declarat marţi, într-un comunciat comun, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

 O astfel de abordare ”poate oferi flexibilitate în ceea ce priveşte opţiunile de vaccinare, în special pentru a reduce impactul asupra distribuirii vaccinurilor în cazul în care un vaccin nu este disponibil”, au spus EMA şi ECDC, îndemnând în acelaşi timp oamenii să se vaccineze complet.

Susţinerea agenţiilor vine după ce un studiu major, publicat luni, a arătat că administrarea unei prime doze de vaccin al AstraZeneca sau al Pfizer-BioNTech, urmată de un vaccin Moderna nouă săptămâni mai târziu a indus un răspuns imun mai bun.

Cu toate acestea, EMA şi ECDC au spus că este nevoie de mai multe cercetări pentru a sprijini utilizarea amestecării  vaccinurilor la persoanele cu sisteme imunitare slabe, cum ar fi persoanele în vârstă şi cele cu afecţiuni cronice precum cancerul, şi pentru schemele de vaccin cu ARNm în două doze.

Longevitatea protecţiei oferite de vaccinuri a fost analizată, iar lumea se străduieşte să urmărească varianta omicron, pe măsură ce guvernele impun noi restricţii şi accelerează lansarea vaccinurilor pentru copii şi a dozelor de rapel.

Săptămâna viitoare în Europa va avea loc lansarea oficială a vaccinurilor pentru copiii de 5-11 ani.

Recomandările EMA şi ECDC sunt, de asemenea, menite să ajute statele membre ale UE cu propriile campanii de vaccinare înainte de orice aprobare oficială la nivelul UE, deoarece agenţiile de sănătate continuă să studieze datele privind amestecarea vaccinurilor.

Statele Unite au dat undă verde pentru combinarea vaccinurilor, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii evaluează abordarea.

Analiza EMA şi ECDC nu a luat în considerare vaccinurile care nu sunt aprobate în Uniunea Europeană.

Vaccinurilor pentru Covid-19 dezvoltate de AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson au fost autorizate pentru a fi utilizate în Europa.

Multe ţări au implementat o combinaţie de vaccinuri cu mult înainte e să fie disponibile date solide privind eficacitatea lor, deoarece se confruntau cu un număr crescut de infecţii, resurse scăzute şi o imunizare lentă din cauza unor preocupări ale oamenilor legate de siguranţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.