Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă că se propune eliminarea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie în spaţiile deschise, cu unele excepţii, iar accesul în mall-uri şi magazinele mari va fi permis şi persoanelor testate, nu doar celor vaccinate sau trecute prin boală. Măsurile propuse prin hotărârea CNSU prin care se prelungeşte starea de alertă trebuie adoptate prin Hotărâre de Guvern şi ar putea suferi modificări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenă a adoptat, în şedinţa de marţi, Hotărârea numărul 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă şi a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menţinerea măsurilor în vigoare, la care se adaugă următoarele excepţii:

-eliminarea interdicţiilor de circulaţie a persoanelor;
-creşterea intervalului orar în care este permisă desfăşurarea activităţilor cu publicul pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru competiţiile sportive şi activităţile cultural artistice între 05,00 -22,00;
-eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate spaţiile publice deschise neaglomerate;
-eliminarea restricţiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 şi 31.12.2021 – 01.01.2022;
-permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor şi parcurilor comerciale, şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
-permiterea cazării în structurile de primire turistice şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
-permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.

ŞTIREA INIŢIALĂ - "Clar că situaţia noastră acum e una mai bună decât acum două-trei săptămâni”, a afirmat Raed Arafat, marţi seară, la finalul şedinţei CNSU. 

Conform acestuia, se propune eliminarea interdicţiei de circulaţie a persoanelor nevaccinate în cursul nopţii, creşte intervalul orar de la ora 21 la ora 22 pentru magazine, restaurate şi activităţi economice care aveau limită de închidere ora 21. Se elimină obligativitatea purtării măştii în spaţiile deschise cu excepţia celor aglomerate, precum staţii de autobuz. În transportul în comun şi spaţii închis masca de protecţie este obligatorie, la fel şi în pieţe, târguri, locuri unde se formează cozi. 

Accesul în mall-uri va fi permis nu doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală ci şi persoanelor testate cu test PCR sau antigen rapid.

La magazinele mici, până la 200 de metri pătraţi suprafaţă, va trebui să se stabilească un număr maxim de persoane, asigurând 4 metri pătraţi de persoană, şi se va permite accesul fără certificat verde. 
 
Activităţile limitate cu 30% din capacitate - cinematografe, teatre, activităţi sportive - vor permite accesul publicului până la 50% din capacitate.
 
În noaptea de Crăciun şi de Revelion nu vor fi restricţii referitoare la ora de funcţionare a restaurantelor şi agenţilor economici, dar cu limită de 50% şi cu prezentarea certificatului verde COVID, a precizat Arafat.
 
În unităţile de cazare vor fi primite şi persoanele testate, nu doar cele vaccinate sau trecute prin boală. 
 
Modificările sunt propuse a fi adoptate miercuri, prin Hotărâre de Guvern, existând posibilitatea ca acestea să sufere modificări, a precizat Arafat.
 
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a menţionat că în noaptea de Anul Nou vor fi permise "activităţi specifice", dar organizatorii vor avea obligaţia de a se asigura că se respectă măsurile de sănătate publică. În restaurante, vor avea acces cei cu certificat verde, în limita a jumătate din capacitate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.