Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin au purtat marţi două ore de discuţii virtuale despre Ucraina şi alte subiecte disputare, pe fondul temerilor occidentale că Moscova este gata să-şi invadeze vecinul din sud, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginile de la televiziunea rusă i-au arătat pe Biden şi Putin salutându-se într-o manieră prietenoasă la începutul a ceea ce se aştepta să fie un schimb tensionat.

Biden i-a spus lui Putin că speră că următoarea lor întâlnire va avea loc în persoană.

Casa Albă a emis o declaraţie în care a spus că discuţiile au început, dar nu a afişat nicio imagine din camera securizată în care se afla Biden.

Cei doi lideri au discutat timp de două ore şi un minut, potrivit Casei Albe.

Kremlinul a spus că speră ca cei doi lideri să poată organiza un summit personal pentru a discuta despre ceea ce a descris drept starea lamentabilă a relaţiilor dintre SUA şi Rusia, care au coborât la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece.

Oficialii americani au declarat înainte de videoconferinţă că Biden îi va spune lui Putin că Rusia şi băncile sale ar putea fi lovite de cele mai dure sancţiuni economice de până acum dacă atacă Ucraina. Ei au afirmat că sancţiunile, despre care o sursă a spus că ar putea viza cele mai mari bănci ale Rusiei şi capacitatea Moscovei de a converti ruble în dolari şi alte valute, au fost concepute pentru a-l descuraja pe Putin să folosească zeci de mii de trupe adunate lângă graniţa cu Ucraina pentru a-şi ataca vecinul din sud.

Kremlinul, care a declarat înainte de întâlnirea de marţi că nu se aşteaptă la vreun progres, a negat că ar avea vreo intenţie de a ataca Ucraina şi a spus că poziţia trupelor sale este defensivă. Dar Moscova şi-a exprimat o supărare crescândă faţă de ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, o fostă republică sovietică care s-a apropiat de Occident după o revoltă populară care a înlăturat un preşedinte pro-rus în 2014, şi ceea ce numeşte extinderea NATO.

De asemenea, Moscova a pus sub semnul întrebării intenţiile ucrainene şi a spus că doreşte garanţii că Kievul nu va folosi forţa pentru a încerca să recupereze teritoriul pierdut în 2014 de separatiştii susţinuţi de Rusia, un scenariu pe care Ucraina l-a exclus.

"Dorim relaţii bune, previzibile cu Statele Unite. Rusia nu a intenţionat niciodată să atace pe nimeni, dar avem preocupările noastre şi avem liniile noastre roşii", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Liderii din Marea Britanie, Statele Unite, Franţa, Germania şi Italia urmau să poarte o discuţie telefonică de la ora 18:00 GMT (ora 20:00 ora României), în urma discuţiilor Biden-Putin, au anunţat Casa Albă şi biroul premierului britanic Boris Johnson.

Aceiaşi aliaţi au vorbit luni şi ”au convenit să rămână în strânsă legătură cu privire la o abordare coordonată şi cuprinzătoare ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la graniţele Ucrainei”, potrivit Casei Albe.

Cerând tuturor să îşi păstreze luciditatea, Peskov a spus că este vital ca Putin şi Biden să vorbească, având în vedere ceea ce el a numit escaladarea extraordinară a tensiunilor din Europa.

Rubla rusă s-a depreciat uşor marţi, unii analişti de piaţă prevăzând că discuţiile vor reduce tensiunile, iar alţii spunând că ameninţarea cu sancţiunile SUA a erodat speranţele de a găsi un teren comun.

Echipa lui Biden a identificat un set de sancţiuni economice pentru cazul în care Rusia ar lansa o invazie, a declarat un oficial înalt al administraţiei Biden.

O sursă separată familiarizată cu situaţia a spus că s-a fost discutat despre ţintirea cercului apropiat al lui Putin, dar nu a fost luat nicio decizie.

De asemenea, au fost luate în considerare sancţiuni împotriva celor mai mari bănci din Rusia şi limitarea conversiei rublelor în dolari şi alte valute, a spus o altă sursă.

German Gref, directorul general al principalei bănci ruse Sberbank, a numit marţi această idee drept ”prostii” şi ”imposibil de executat”.

CNN a relatat că sancţiunile ar putea include pasul extrem de deconectare a Rusiei de la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, utilizat de băncile din întreaga lume.

Bloomberg a scris că Statele Unite şi aliaţii europeni cântăresc măsuri care vizează Fondul rus de investiţii directe.

Statele Unite ar putea restrânge, de asemenea, capacitatea investitorilor de a cumpăra obligaţiuni ruseşti de pe piaţa secundară, a spus Bloomberg, citând persoane familiare cu acest subiect.

Ministrul de Externe al Letoniei a declarat, marţi, într-un interviu la Londra, că Moscova trebuie să ştie înainte de a acţiona care va fi ”preţul economic”, lucru despre care el a spus că ar trebui extins la gazoductul Nord Stream 2, de 11 miliarde de dolari, al Rusiei, care merge pe sub Marea Baltică către Germania.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Preşedintele Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a oferit marţi Ucrainei sprijinul deplin al UE şi a spus că blocul va lua în considerare mai multe sancţiuni împotriva Rusiei.

Ucraina şi NATO acuză Rusia că a desfăşurat trupe în apropierea graniţei, stârnind temeri de un posibil atac.

Moscova neagă orice astfel de plan şi acuză Kievul că îşi adună propriile forţe în estul ţării, unde separatiştii susţinuţi de ruşi controlează o mare parte a teritoriului ucrainean.

Statele Unite au îndemnat ambele ţări să revină la un set de acorduri în mare parte neimplementate, semnate în 2014 şi 2015, care au fost concepute pentru a pune capăt războiului din estul Ucrainei.

”El (Biden) va clarifica că vor exista costuri foarte reale în cazul în care Rusia ar alege să continue, dar va clarifica, de asemenea, că există o cale eficientă de urmat în ceea ce priveşte diplomaţia”, a declarat reporterilor un membru al administraţiei de rang înalt al lui Biden.

Putin a spus că doreşte garanţii angajante din punct de vedere juridic că NATO nu se va extinde mai departe spre est şi un angajament că anumite tipuri de arme nu vor fi desfăşurate în ţările apropiate Rusiei, inclusiv în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.