Cei trei consilieri de la APIA Arad suspectaţi de luare de mită au încheiat cu DNA acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Doi dintre ei au fost condamnaţi la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, iar cel de-al treilea la trei ani de închisoare cu suspendare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus sesizarea instanţei de judecată, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei inculpaţilor Anghel Nicolae Viorel, Budău-Iernilă Vasile, Gligor Alin-Mihai, cercetaţi sub control judiciar, la data faptelor consilieri în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Arad, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea infracţiunii de luare de mită. 

”În cursul lunii octombrie 2021, cu ocazia efectuării unui control pe teren, inculpaţii Anghel Nicolae Viorel, Budău-Iernilă şi Vasile, Gligor Alin-Mihai, în calităţile menţionate mai sus, i-ar fi cerut unui fermier (martor în cauză) suma de 3.000 de euro pentru a nu menţiona în raportul de control presupuse nereguli care ar fi atras restituirea, de către acesta din urmă, a sumelor aferente campaniilor din anii 2019 şi 2020, încasate de la A.P.I.A., şi l-ar fi împiedicat să încaseze suma aferentă campaniei din anul 2021”,se arată în acordul de recunoaştere.  

La data de 09 noiembrie 2021, inculpaţii Budău-Iernilă Vasile şi Gligor Alin-Mihai ar fi primit o primă tranşă de bani (1.500 euro), restul fiind remişi de fermier în data de 11 noiembrie 2021 tuturor inculpaţilor, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. 

”În prezenţa avocaţilor, cei trei inculpaţi a declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora”, a transmis DNA.  

Budău-Iernilă Vasile şi Gligor Alin Mihai au fost condamnaţi la 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani şi interzicerea, pe o perioadă de 3 (trei) ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a unor drepturi.  

În cazul inculpatului Anghel Nicolae Viorel condamnarea este de 3 (trei) ani închisoare, cu suspendare.  

Dosarele de urmărire penală împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Arad. 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.