Piaţa forţei de muncă este într-o continuă schimbare, însă, pentru angajatori, găsirea personalului potrivit pentru posturile disponibile este o provocare permanentă. Candidaţii trebuie să treacă deseori prin procese de selecţie foarte laborioase, dar adevărul despre pregătirea, calificarea şi calităţile acestora devine evident abia după o perioadă de 3-6 luni de la angajare. Unul dintre domeniile cele mai delicate este, însă, găsirea personalului pentru munci sezoniere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cum găseşti angajaţii de care ai nevoie?

Multe companii caută fie persoane cu experienţă pentru funcţiile-cheie, fie începători (juniori) pentru posturile mai puţin importante, dar care necesită, totuşi, un anumit nivel de pregătire, cel puţin teoretic.

Pentru job-urile care presupun muncă de birou, de obicei se solicită cunoştinţe despre folosirea calculatorului şi cunoaşterea cel puţin a unei limbi străine de circulaţie internaţională – cel mai adesea, engleza.

Dacă ai un business în acest domeniu, cu siguranţă ai avut şi surprize plăcute, dar şi unele neplăcute, în privinţa rezultatelor oferite de către angajaţi.

Principalele metode prin care antreprenorii caută să se asigure că au găsit persoanele potrivite sunt:

  • pe bază de recomandare;
  • campanii de recrutare prin intermediul anunţurilor de angajare;
  • contractarea unor companii de HR, care să se ocupe de preselectarea candidaţilor.

În general, este mult mai uşor să găseşti personal calificat pentru job-uri care oferă contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. Şi asta, pentru că multe persoane preferă să conteze pe un venit constant, chiar dacă nu foarte mare. Oamenii caută să beneficieze cel puţin de asigurări medicale şi sociale şi să aibă siguranţa zilei de mâine.

Pentru job-urile de tip part-time sau temporare, este, însă, ceva mai dificil să găseşti persoane interesate. Acestea pot fi tentante pentru cei care funcţionează, în general, în sistem de freelancing sau pentru cei care preferă să lucreze doar într-o perioadă a anului, care să le asigure traiul şi în lunile de pauză.

Dacă de câteva zeci de ani ne-am obişnuit să auzim despre fenomenul de migraţie a forţei de muncă din România către alte ţări, în ultima perioadă a apărut şi fenomenul invers. Mulţi antreprenori, mai ales din domeniul agricol, s-au orientat către atragerea de angajaţi din alte ţări, spre exemplu muncitori din Sri Lanka, Nepal, India etc. Cei care au adoptat această soluţie s-au declarat mulţumiţi, observând că muncitorii proveniţi din ţări mai sărace decât a noastră sunt stimulaţi de salariile bune şi condiţiile decente de lucru, hrană şi cazare oferite la noi, spun reprezentanţii companiei de recrutare Work-finder.eu.

Acest tip de angajaţi – cei mai mulţi necalificaţi – a reuşit să acopere, astfel, lipsa de personal din România. Numărul de români interesaţi de astfel de munci este tot mai mic, iar lucrătorii din ţara noastră preferă încă să încheie contracte în alte ţări, care oferă salarii bune pentru culegători în agricultură, şoferi de tir, menajere, îngrijitoare etc.

Motivul principal este cel financiar, similar cu acela al muncitorilor străini care vin să muncească în ţara noastră: în ţările vestice, nivelul de trai şi cel al salarizării sunt mai mari decât în ţara de origine.

Aşadar, soluţia cea mai sigură şi mai rapidă de a găsi angajaţii potriviţi pentru tipul tău de business este să te adresezi unei firme de recrutare a forţei de muncă. Vei face, astfel, economie de timp, iar personalul care îţi va fi propus va fi verificat în prealabil, din punct de vedere legal şi profesional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.