Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că se doreşte creşterea capacităţii de testare pentru COVID la medicii de familie, dar şi evaluarea şi tratamentul acestor pacienţi în ambulatoriu. "Am convenit posibilitatea pentru acei dintre colegii noştri care doresc şi pot să poată testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care Casa sau Ministerul îl vor achita pe testare, în aşa fel încât pacienţii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare", a explicat preşedintele Societăţii de Medicina Familiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, vineri, după discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie, că este nevoie urgentă de dezvoltarea capacităţii de testare la medicul de familie, pentru pacienţii suspecţi de COVID, precum şi de evaluarea şi tratamentul în ambulatoriu.

"Eu cred că a fost o discuţie care conturează o rezolvare rapidă a acestei probleme", a arătat el.

"Am convenit posibilitatea pentru acei dintre colegii noştri care doresc şi pot să poată testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care Casa sau Ministerul îl vor achita pe testare, în aşa fel încât pacienţii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare. În aşa fel sperăm să-i diagnosticăm cât mai repede pe cei pozitivi şi să oprim transmiterea bolii pe cât se poate", a declarat, la rândul său, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Dina Mergeani.

Ministrul Sănătăţii a precizat, la rândul său, că este vorba despre un pachet care include test, efectuarea acestuia şi materialele de protecţie pentru personalul medical.

"În afară de lucrul ăsta, pentru persoanele pozitive va exista posibilitatea unui pachet de investigaţii minimale care să permită administrarea de tratament antiviral în ambulatoriu şi care să fie protectiv pentru pacienţi şi pentru personalul  medical în acelaşi timp, ca să nu existe discuţii că tratamentul antiviral se acordă în condiţii empirice fără o evaluare prealabilă a pacientului", a explicat Rafila.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în timpul discuţiilor s-a decis ca, în perioada următoare, direcţiile de sănătate publică să evalueze posibilităţile de testare la nivelul cabinetelor medicilor de familie. 

Totodată, s-a convenit un pachet de testare care să fie asigurat din fonduri publice, astfel încât testarea în cabinetul medicului de familie să fie gratuită pentru cetăţeni.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.