Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că formaţiunea pe care o conduce susţine cota unică de impozitare, chiar dacă crede că, pe termen mediu şi lung, s-ar putea discuta despre anumite modificări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi suntem pentru cota unică din 2004 - 2005, de când a fost introdusă cota unică, dar nu este cota unică aşa cum ar trebui să fie din punctul meu de vedere.  În perioada asta de 17 ani, de când a fost introdusă cota unică au fost modificări pe aici, pe acolo, dar eu sunt în continuare pentru cota unică (...) Noi, în acest moment nu putem face schimbarea, nu pentru 2022. Eu nu exclud  ca pe termen lung sau pe termen mediu să schimbăm această metodă de impozitare, dar nu în 2022 şi pentru 2023 eu nu cred”, a declarat, joi seară, la Antena 3, Kelemen Hunor.  

Potrivit acestuia, trebuie găsite soluţii pentru care au venituri mici.  

”Cum putem ajuta, cum putem aduce bani la buget ca să schimbăm filozofia potenţei sociale şi în acest domeniu chiar trebuie să ne gândim la o schimbare majoră, dar acest lucru nu înseamnă că singura modalitate ar fi schimbarea modalităţii de impozitare. Putem să vorbim de o taxă de solidaritate în 2022, în 2023. Orice schimbare în fiscalitate trebuie pregătită din timp”, a mai declarat Kelemen Hunor.  

Întrebat dacă asta ar însemna taxă pe averile mai mari, Kelemen Hunor a afirmat: ”Din punctul meu de vedere, da, şi pe firme care au o cifră de afaceri de peste 100 milioane de euro pe an, fiindcă trebuie să îmi pun întrebarea: ok, suntem solidari, dar cine e solidar cu cine? Nu omul sărac trebuie să fie solidar cu cei care au profituri uriaşe, cei care au câştigat în urma cetăţenilor, în urma consumului, în urma celor care au cumpărat produse şi servicii 20-30 de ani  şi cei care au profit trebuie să fie solidari cu cetăţenii României în perioade dificile”.   

”E o discuţie extrem  de importantă, e o diferenţă de viziune. Eu, în acest moment aş păstra taxa cum e acum, cota unică, dar pe termen mediu sau pe termen lung, nu spun că nu e bine să nu discutăm, dar nu se poate schimba de la o zi la alta”, a mai adăugat Kelemen Hunor.  

Vicepremierul crede că sunt multe prosibilităţi de a creşte veniturile la buget, dar trebuie o abordare sinceră şi trebuie o abordare directă.  

”Putem să vorbim de taxa pe averile mari, dar cine contabilizează ce înseamnă averi în acest moment? Noi nu avem nici cadastrul făcut ca lumea. Cine va spune şi cine va face curat? Aici trebuie să facem curat. Care este proprietatea persoanei fizice şi care este proprietatea firmei? Eu sunt de acord, cei care au vile uriaşe, cei care au  proprietăţi imobiliare uriaşe, dar alea sunt pe firme, nu sunt pe persoană fizică. Deci iarăşi este o discuţie extrem de utilă şi necesară, dar trebuie sinceritate şi curaj”, a mai afirmat Kelemen Hunor.  

Întrebat dacă există sinceritate şi curaj în această formulă de guvernare, vicepremierul a mai declarat: ”Eu am şi sper că şi colegii mei. Dar nu trebuie să fii nici demagog, nici populist, nu trebuie să arătăm forţa când nu avem forţa, trebuie să  facem analiza şi pregătirile, foarte bine, când vorbim de case, de fiscalitate, de impozitare. Altfel nu merge. Altfel creezi haos şi lipsa de predictibilitat  în România este una dintre problemele cele mai importante, dincolo de lipsa de încredere. Dacă nu există predictibilitate şi aici vorbim de persoane fizice până la firme, până la firme mari, de la IMM, până la multinaţionale. Fiecare doreşte predictibilitate, dar doreşte predictibilitate şi muncitorul şi investitorul. Toţi dorim predictibilitate, fără predictibilitate nu merge”.  

Kelemen Hunor mai crede că trebuie să existe o pregătire de minimum zece luni.  

”Trebuie să laşi, din punctul meu de vedere, mai mult de 10 luni şi pentru firme şi pentru persoane fizice, să se pregătească. Vorbim de impozitul pe venitul global. În acest moment cine spune care este venitul mediu global al unei persoane, fiindcă sunt venituri nu numai din salarii, sunt şi alte venituri, din chirii şi alte resurse şi aici trebuie să fii în stare statul român, să  spui ăsta este venitul unei persoane. Asta înseamnă şi digitalizare, înseamnă şi punerea la punct a tot ce înseamnă sistemul instituţional”, a adăugat Kelemen Hunor.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.