Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că 122 de români şi 62 de cetăţeni europeni care erau blocaţi în Maroc, în urma suspendării zborurilor comerciale, au fost îmbarcaţi în aeronava care operează cursa specială pentru repatriere. Aceasta urmează să ajungă joi seară la Bucureşti. La rândul lor, reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică anunţă că nicio persoană nu prezintă simptome de boală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Nicio persoană nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Ca măsură suplimentară, persoanele vor fi testate şi li se va recomanda să rămână în autoizolare până la aflarea rezultatului testului”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. 

Potrivit sursei citate, în cazul în care rezultatul testului este negativ, cetăţenii repatriaţi din Maroc, ţară aflată în zona verde, vor rămâne în contact cu autorităţile medicale pentru a depista orice semn al apariţiei eventualelor simptome. 
 
În cazul în care rezultatul este pozitiv, persoanele respective vor fi transportate la unităţi medicale pentru investigaţii şi monitorizare, iar proba va fi trimisă în laboratoare specializate pentru secvenţiere,în vederea stabilirii variantei de tulpină. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Potrivit MAE, zborul special organizat la iniţiativa Guvernului României pentru repatrierea cetăţenilor români blocaţi temporar în Maroc a decolat din Marrakesh la ora 15:00 (ora României), în urma îndeplinirii cu succes a tuturor procedurilor şi formalităţilor necesare, aeronava fiind aşteptată să aterizeze la Bucureşti în jurul orelor 19:30 (ora României).

"Lista de pasageri îmbarcaţi la bordul aeronavei, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Rabat, inclusiv pe baza solicitărilor de asistenţă consulară primite din partea misiunilor diplomatice ale altor state membre UE acreditate în Maroc, cuprinde 184 de persoane, după cum urmează: 122 de cetăţeni români şi 62 cetăţeni europeni (4 cetăţeni bulgari, 15 cetăţeni croaţi, 2 cetăţeni greci, 22 cetăţeni polonezi, 12 cetăţeni ungari, 2 cetăţeni lituanieni, 4 cetăţeni sloveni şi un cetăţean austriac)", a precizat MAE.

Pentru îndeplinirea procedurilor şi formalităţilor necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Rabat şi Consulatul Onorific al României la Marrakesh, a menţinut legătura permanent atât cu cetăţenii români, informându-i constant cu privire la etapele operaţiunii de repatriere, cât şi cu autorităţile marocane, pentru a facilita coordonarea şi stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.

Conform sursei citate, misiunea diplomatică a României la Rabat a fost în dialog permanent cu Delegaţia UE în Maroc şi cu misiunile diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Maroc şi a transmis disponibilitatea autorităţilor române de a sprijini transportul spre Europa şi pentru alţi cetăţeni europeni blocaţi temporar, la rândul lor, în această ţară, preluând şi procesând solicitările acestora.

Totodată, MAE a arătat că reprezentanţii Ambasadei României la Rabat şi consulul onorific al României la Marrakesh s-au deplasat la aeroportul din Marrakesh pentru a pune la dispoziţia cetăţenilor români alimente şi apă şi pentru a-i sprijini în realizarea tuturor formalităţilor specifice în vederea îmbarcării pe cursa Tarom.

Miercuri, MAE informa că 127 de cetăţeni români au cerut să fie repatriaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.